Ja hi ha pacte a Blanes. El PSC i CiU han arribat a un preacord de governabilitat que donarà l'alcaldia al socialista Miquel Lupiáñez. Demà, durant la constitució del nou Ajuntament, el PSC s'ha assegurat els vots favorables de CiU i sumaran 8 dels 21 regidors (4 del PSC i 4 de CiU). Com que no hi haurà una majoria absoluta, Lupiáñez serà investit nou alcalde gràcies al fet que ha estat la llista més votada. De moment, però, la sociovergència no ha pactat el cartipàs. Serà la setmana que ve on, a més, intentaran sumar altres formacions, pensant sobretot en ERC, per incorporar-los al govern.

En les últimes eleccions PSC, ICV-EUiA i CiU van empatar a quatre regidors cadascun i amb una diferència de vots estretíssima. L'Ajuntament és molt fragmentat, ja que hi ha altres cinc partits: ERC, C's, Batega i CUP amb dos regidors cadascun, i el PP amb un.

Des del primer dia es va començar a parlar d'un govern d'esquerres PSC-ICV-ERC-Batega i CUP. Aquests últims descartaven entrar al govern i tot quedava en quatre partits. Les negociacions, però, no han arribat a bon port, tot i que fins ahir es van mantenir contactes d'última hora. El problema és que des de dimecres, PSC i CiU ja han aparaulat el pacte. El possible govern d'esquerres es desfeia per les diferències entre PSC i ICV, que es van accentuar quan els ecosocialistes van demanar compartir l'alcaldia i el PSC ho va rebutjar. Tot i que després l'assemblea d'ICV-EUiA va cedir i acceptava que el PSC es quedés l'alcaldia, el PSC ja havia descartat l'acord i va dirigir les negociacions amb CiU. Ahir, el portaveu ecosocialista, Joan Salmerón, va dir que amb la resta de punts s'hi podrien haver entès i que l'alcaldia no era un problema, però el PSC ja s'ha compromès amb CiU i no canviarà de parer. Així, l'objectiu de Lupiáñez -que substituirà el fins ara alcalde del PSC Josep Marigó- és ara sumar altres grups al govern per tenir una majoria més estable.

Segons va dir ahir, "com més diversitat hi hagi, més possibilitats d'encertar tenim. Com més diversitat d'opinions, més complicitats hi haurà entre la societat i els polítics". Ho feia sobretot pensant en ERC, entre altres. El republicà Àngel Canosa va avançar que de moment votaran "no" a la investidura i que la setmana que ve caldrà parlar de programes, i no de preacords, per valorar què fan.