El govern en minoria de PSC i CiU a Blanes (amb quatre regidors cadascun) no va aconseguir ahir aprovar el règim de dedicacions i indemnitzacions dels membres de la corporació local. ICV-EUiA, C's, Batega i CUP van sumar deu vots en contra i només el regidor del PP?va donar suport a PSC i CiU, sumant només nou vots a favor. Els dos regidors d'ERC es van abstenir.

El nou govern s'ha topat amb el primer escull aritmètic del mandat que ahir vivia el primer ple -extraordinari- per aprovar també la composició de les comissions, dels grups i la durada dels plens, ara que es passa de 4 a 8 partits.

El punt que va generar més debat va ser precisament el dels sous dels regidors i la manera en què ara cobraran per les assistències als diferents òrgans. El model canvia i cobraran només si hi assisteixen. Aquest model generava ahir prou consens entre tots els grups però l'oposició va tombar el punt de les retribucions bàsicament perquè estaven en desacord amb el sou de l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC),?i el de la primera tinent d'alcalde, Meritxell Salarich (CiU), els dos únics regidors que tenen dedicació exclusiva a l'Ajuntament.

Els sous estan regulats en el que s'anomena la base sisena, i la xifra que percebria el nou alcalde i la primera tinent d'alcalde és la mateixa que ja preveia l'anterior base sisena (55.000 euros per l'alcalde i prop de 45.000 euros per a la primera tinent d'alcalde).

Des de la CUP, Clara Castrillo va valorar que la despesa anual per regidor es veu augmentada i «no s'ha plantejat a fons». «Votem en contra per ètica política, no hi ha sensibilitat social i són allunyats de la realitat de Blanes», va dir proposant, per exemple, suprimir els 60 euros per assistir a comissions.

El portaveu de C's, Sergi Atalaya, es va sentir «indignat» amb els números i tenia la sensació que «els de sempre s'han volgut unir perquè les coses no canviïn». Des d'ERC, Àngel Canosa, va dir que no estaven en contra de les retribucions però volien saber quant més cobraria la tinent d'alcalde respecte al sou que percebria a la seva anterior feina. L'alcalde va confirmar que era d'un 19% més i que la llei permet fins a un 30% més.

Finalment, Joan Salmeron (ICV-EUiA), es va mostrar totalment en desacord amb els sous dels principals càrrecs i va demanar que prenguin exemple d'alcaldes de les seves formacions que, en un «gest» i en «moments complicats» a la societat, s'han abaixat el sou.

Ahir no va quedar clar què passarà amb la base sisena i si automàticament es prorroga l'anterior. En tot cas, els grups es van citar per avui per tornar a negociar.

A banda, es preveia que els edils cobressin només per assistències: (600 euros per anar al ple, 300 a la junta de portaveus i 60 a les comissions). A més, els grups rebrien 35 euros al mes per cada regidor obtingut i 500 al mes per tenir grup.