Més de 240 arbres de la localitat de Sant Hilari Sacalm s’han vist afectats per una plaga des de ja fa una setmana. L'insecte porta per nom «Tigre del platan» (Corythuca ciliata) i afecta bàsicament als arbres de plataner. L’afectació principal es pot veure a la fulla, la qual perd el color verd i queda groguenca al cap de pocs dies. També es pot observar els insectes enganxats a les fulles i al tronc, i si no es tracta a temps pot provocar defoliacions severes i fins i tot la mort de l’arbre.

El problema es troba a tots els plataners del poble, i l’ intervenció per eradicar-la es farà en un total de 240 arbres. La primera vegada que es va detectar la seva presència va ser la setmana passada al Camp de Futbol i al carrer 14 d'abril. Des de llavors, reactivada sobretot per la calor i les altes temperatures, la plaga s'ha anat estenent per la majoria de llocs del poble on hi ha plataners. Els tres eixos principals són la carretera d’Arbúcies, la carretera Font Picant i la cruïlla que va des la plaça General Moragues al passeig de la Font Vella. També es pot trobar algun fòcus infectat a la perifèria, com per exemple a la carretera de la Font Picant que dóna a la zona del pavelló esportiu.

Segona plaga en cinc anys

No és la primera vegada que aquesta plaga afecta els arbres del poble. El 2010 ja es va patir una situació similar per la que es va poder realitzar un tractament biològic. Segons l’àrea de Medi Ambient, aquesta vegada és diferent. Cinc anys després la plaga es presenta molt més intensa i està en una fase més avançada a causa de les condicions climàtiques. És per aquest motiu que s'optarà per un tractament convencional amb un insecticida ecològic.

El tractament el portarà a terme una empresa especialitzada i es farà amb piretrina, un insecticida biològic obtingut de l'extracte de pelitre de flors seques. Aquest producte és totalment natural i en comparació amb altres insecticides sintètics és biodegradable i no suposa cap perill per les aus ni tampoc pels mamífers, cosa que permet assegurar total seguretat als veïns de les zones afectades.

La fumigació es realitzarà la matinada del dijous dia 9 i es preveu que en 4 o 5 hores ja s’hagi fet en tot el poble per tal de minimitzar les molèsties als veïns de les zones on hi ha aquest tipus de arbres. Encara que faltin uns dies ja s’ha informat els habitants i se’ls ha passat un fulletó informatiu amb certes recomanacions com poden ser mantenir les persianes de casa ben tancades o bé retirar la roba de finestres i balcons per tal d’evitar el contacte amb l’insecticida.