El dispositiu de seguretat pels focs de Blanes (Selva) mobilitzarà unes 200 persones i, per primer any, incorpora tres vigilants d'explosius. Ells seran els encarregats de custodiar tot el material pirotècnic i també de controlar l'accés a la zona de Sa Palomera, des d'on durant els quatre dies de concurs les pirotècnies hi arribaran a llançar més de 2,2 tones de petards i coets. S'espera que entre els dies 23 i 26 de juliol, quan tindran lloc els focs, gairebé un milió de persones s'apropin a la platja per seguir el concurs. Aquest any, les pirotècnies participants seran d'Àlaba, Granada, València i d'Itàlia. El dispositiu de seguretat pels focs s'estendrà al llarg d'un quilòmetre i mig de platja.

Blanes ja es prepara per al 45è Concurs Internacionals de Focs d'Artifici, que té lloc per la festa major de Santa Anna i que cada any atrau milers de persones. De fet, s'espera que cada nit -els espectacles comencen a dos quarts d'onze- s'apropin fins a la platja i les zones properes a la sorra entre 150.000 i 200.000 persones.

Aquest any, les pirotècnies que prendran part al concurs seran l'alabesa Valeca-Pir, la napolitana Fireworks Lieto, la granadina Accitana Maria Angustias (guanyadora del concurs els anys 2013 i 2014) i la valenciana Global Foc- Caballer FX. De dijous fins a diumenge, i per aquest ordre, totes competiran per omplir de color la nit de la Costa Brava amb els seus espectacles pirotècnics.

En total, aquest any s'arribaran a llançar 2.223 quilos d'explosius durant les nits del concurs. Per garantir la seguretat del públic, i també per gestionar el trànsit (els talls i desviaments començaran a les set), l'Ajuntament de Blanes ja té a punt el pla de seguretat i emergències amb motiu del concurs de focs.

El dispositiu arribarà a mobilitzar cada nit fins a 200 efectius de diferents cossos. Agents de policia, bombers, tècnics sanitaris i equips de suport d'emergència, logística i intervenció. A més, l'operatiu també mobilitzarà vehicles (tant terrestres com aquàtics) de les diferents unitats, entre els quals hi haurà una dotzena d'ambulàncies.

Per primer cop, vigilants d'explosius

Aquest 2015, i per primer cop, el dispositiu de seguretat incorporarà vigilants d'explosius. N'hi haurà tres; dos s'encarregaran de supervisar l'accés a la zona on es llançaran els focs (Sa Palomera) i el tercer custodiarà tot el material de les pirotècnies. Entre d'altres, aquests vigilants també s'encarregaran de comprovar que allò que es llanci compleix la llei (per exemple, que els petards i coets que es llancin més a prop de la zona de públic i dels edificis no superin els 180 mm de calibre).

Una altra novetat d'aquesta 45a edició del concurs serà la figura dels sanitaris mòbils. Una de les ambulàncies es reservarà per atendre casos que no siguin greus, i es traslladarà d'un lloc a l'altre quan se la requereixi.

El pla de seguretat pels focs de Blanes cobreix tota la façana marítima del municipi. En total, abasta una distància d'1,5 quilòmetres (des del punt de socors a S'Abanell fins al port). Al llarg de tot aquest àmbit hi haurà diversos punts d'atenció i ambulàncies per atendre aquells qui ho necessitin.

La zona de Sa Palomera, des d'on es llença el material pirotècnic, estarà totalment barrada al públic. A més, també hi haurà una àrea restringida (la del centre de coordinació de plaça Catalunya i els accessos al voltant de la platja). Per últim, abans de l'inici dels espectacles, es delimitaran dues grans zones de seguretat a la platja i al mar, que se senyalitzaran amb dotze boies.