La Fiscalia i l'acusació particular per la mort del fillol del mossèn de Riells el 5 de desembre de 2013 a Blanes demanen que l'agressor, Eulogio Lumalang, sigui imputat per la comissió d'un assassinat, de manera que si fos declarat culpable d'aquest delicte, podria ser castigat amb una pena de presó d'entre 15 i 25 anys. Segons la fiscal Sandra María Fagil, a l'escrit de la qual s'adhereix l'acusació particular, Lumalang va atacar el brasiler Oscar Odycleidson amb un ganivet de 33,5 centímetres «amb la intenció d'acabar amb la seva vida o, almenys, sent plentament conscient que com a conseqüència de l'atac, podria acabar» amb la vida del jove brasiler. Així, li va clavar diverses ganivetades que la víctima «no va poder a penes repel·lir». La defensa de Lumalang, exercida per Jaume Pararols, sosté que el seu client va ser agredit prèviament per Odycleidson, cosa que va motivar la seva resposta i un forcejament que va provocar les lesions mortals al brasiler.

L'escrit de la fiscal sosté que el 5 de desembre de 2013, sobre les quatre de la tarda, Eulogio Lumalang, filipí nacionalitzat espanyol, va acudir al pis del mossèn Jaume Reixach del carrer Pau Casals número 47, on hi anava «freqüentment» per «l'estreta i intíma relació que mantenia» amb el religiós. Es dóna el cas que tant l'agressor com la víctima mortal van arribar a Espanya apadrinats per Reixach, segons queda clar a l'escrit de la Fiscalia. Després d'una estona, Lumalang va sortir del pis, va anar a una botiga de la rambla Joaquim Ruyra i va comprar-hi un ganivet de cuina, un Bass Kitchen Knife de 33,5 centímetres, per 4,65 euros. Sobre dos quarts de set de la tarda, va tornar al pis del rector.

Al seu interior, va començar una discussió amb Odycleidson, amb qui, sempre segons l'escrit de la Fiscalia, «no tenia bona relació, motivada en part per la gelosia que sentia l'imputat cap» al jove brasiler, ja que creia que «li havia arrabassat la posició que ell ostentava anteriorment en la vida de Jaume Reixach Felipe», amb «les possibles conseqüències econòmiques derivables del canvi de les circumstàncies».

La discussió es va desenvolupar pel passadís del domicili quan Lumalang, «per sorpresa i sense temps perquè la víctima pogués reaccionar, amb prou feines defensar-se o fugir», el va acorralar i atacar amb el ganivet que acabava de comprar. Segons la Fiscalia, Lumalang era conscient que les ganivetades que li va clavar a Odycleidson podien ser mortals.

D'entre totes les ganivetades que va rebre el jove, dues que va patir al tòrax van ser mortals, ja que van afectar teixits i òrgans vitals. Aleshores, Lumalang va fugir del pis, tapant les taques de sang amb una tovallola, i es va refugiar en el seu vehicle fins que els Mossos d'Esquadra el van detenir.

Segons la defensa, però, Lumalang no va actuar intencionadament sinó que va respondre a una agressió inicial del brasiler -li hauria causat les ferides en una mà-, el qual va ser el primer en empunyar el ganivet. També apunta que els dos havien consumit droga hores abans de la baralla, per la qual cosa Lumalang «tenia les capacitats volitives i cognitives totalment minvades». Pararols ha demanat un nova reconstrucció dels fets al domicili de Reixach per contradiccions en el relat tant del religiós com de Lumalang. La petició ja ha estat denegada pel jutjat d'instrucció 4 de Blanes, però el lletrat ha anunciat que hi presentarà un recurs.