El jutge ha prohibit la venda del pis d'un veí de Lloret de Mar estafat per una suposada trama que ja suma més de 50 víctimes arreu de Catalunya i que es dedicava a enganyar avis per fer-los signar, sense saber-ho, contractes de compravenda dels immobles. Arran de l'engany, podia acabar desnonat perquè, a través d'un entramat d'empreses i testaferros, ha acabat sense la propietat del seu pis i sense rebre cobrar diners a canvi. Quan la Fundació Tutelar de les comarques gironines va assumir responsabilitats en la vida d'aquest home, immediatament va sospitar i va denunciar el cas.

La suposada trama desarticulada a principis de juliol, en la que hi ha un notari i un advocat, utilitzava un complicat sistema d'estafa per enganyar víctimes d'edat avançada amb problemes econòmics. Els detinguts s'apropiaven del pis de les persones grans a canvi de simular que els pagaven deutes o que els oferien rendes vitalícies fictícies que els ajudarien a complementar la pensió. Les víctimes, a l'hora de signar la documentació d'una hipoteca inversa o crèdit personal, també rubricaven sense saber-ho un contracte de compravenda del seu pis.

Víctimes desnonades

D'aquesta manera, segons la investigació policial i judicial, van aconseguir estafar més de 50 ancians a Catalunya. Molts d'aquestes víctimes han perdut la propietat dels seus immobles i, com a conseqüència d'això, s'han arribat a executar desnonaments. Els Mossos van detenir un total de deu persones, entre ells el notari i l'advocat. El jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona els va enviar a tots dos a presó, tot i que el notari va sortir en llibertat després de pagar 125.000 euros de fiança.

L'organització captava persones d'edat avançada amb problemes econòmics emprant gairebé sempre el mateix modus operandi: primer oferien a potencials clients la possibilitat d'obtenir una renda vitalícia. Les víctimes signaven unes condicions de rendes vitalícies davant notari que, en un primer moment, semblaven favorables per als interessats.

La realitat era que allò que signaven, totalment enganyats, els desprotegia totalment i no obligava a l'organització a pagar les rendes, sinó que fixava que el comprador podia desnonar el venedor i quedar-se la seva propietat des del primer moment. Segons la investigació dels mossos, la trama s'apropiava dels immobles, desnonava els antics propietaris i no els abonaven els diners promesos.

Entre les suposades víctimes hi ha un veí de Lloret, un home amb discapacitat intel·lectual que està protegit per la Fundació Tutelar de comarques gironines. En el seu cas, segons explica el director de l'entitat, Josep Maria Solé, havien arribat a una situació molt difícil perquè als Jutjats de Blanes s'havia iniciat el procediment d'execució hipotecària que podia acabar amb la víctima al carrer. «Ni tan sols podíem ser part del procediment judicial perquè actualment la hipoteca no està al seu nom, ni el deute ni el pis», va explicar Solé.

Per aquest motiu, la Fundació Tutelar assegura que ha estat «un alleujament» comprovar que, mentre s'instrueix la investigació penal, el Jutjat d'instrucció 32 de Barcelona ha dictat com a mesura cautelar la «prohibició de disposar» que, a la pràctica, prohibeix la venda del pis i permet que la víctima pugui continuar-hi vivint. «Estem tranquils en veure que això no anirà més i que no hi haurà cap perjudici immediat per al nostre protegit», afegeix Solé.

En paral·lel a la investigació penal, la fundació ha engegat el procés per la via civil per intentar anul·lar tots els tràmits que es van seguir per arribar a aquesta situació. «Impugnarem tots els actes i contractes que va signar i als que va donar fe un notari de forma fraudulenta», va prosseguir Solé. Ho fan argumentat que hi ha un vici de consentiment perquè el tutelat no sabia què signava perquè no era capaç d'entendre-ho o perquè li van ocultar informació.

«Ho feien molt bé, ho tenien molt ben orquestrat amb testaferros i una trama d'empreses», lamenta Solé que detalla que la trama estava tan professionalitzada que ha calgut una investigació policial minuciosa per enxampar-los. «Prova d'això és que nosaltres ja havíem presentat una querella pel cas del nostre tutelat però se'ns va arxivar perquè, en una persona individual, era molt difícil arribar fins al fons de l'assumpte d'una xarxa tan complexa», ha explicat.

Segons la investigació, el frau dels productes financers és de més de 3 milions d'euros. Quan va esclatar l'operació policial, es va sol·licitar l'embargament de 150 immobles, la intervenció de 7 vehicles i el bloqueig bancari sobre 75 empreses i 15 persones relacionades amb l'organització.