Coincidint amb la celebració dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, l'Ajuntament de Blanes s'ha bolcat en l'organització de tot un seguit d'actes dedicats a l'escriptor Joaquim Ruyra, nascut a Girona però blanenc durant tota la seva vida. Més de 400 persones s'han inscrit en les activitats de petit format que s'estan fent aquests dies, i que ahir van comptar amb la més destacada: la presentació del llibre Joaquim Ruyra i els caputxins. La presentació es va fer ahir a la tarda, justament al mateix indret on es va ambientar aquest conte, al Convent de Blanes. L'acte el van encapçalar l'alcalde de Blanes, Miguel Lupiáñez, així com el regidor de Cultura i Festes i de l'Arxiu Municipal, Quim Torrecillas, qui va recordar que va ser a Blanes on Ruyra va desenvolupar la seva millor obra, inspirant-se en el paisatge i en els vilatans.

Joaquim Ruyra i els caputxins fa una aproximació a la concepció religiosa de la vida que tenia l'escriptor, ja que inclou tres narracions breus que va dedicar a l'entorn caputxí. El llibre forma part de la col·lecció A la caputxinada que l'Editorial Mediterrània fa conjuntament amb els Caputxins de Catalunya, i ha vist la llum coincidint amb els 90 anys de la publicació del conte Les coses benignes.

Els actes d'ahir es van encetar al matí amb el seguiment de la Ruta Literària Joaquim. L'excepcionalitat rau en què ha estat la primera vegada que s'ha pogut fer l'itinerari marítim que va dissenyar Joana Muñoz com a treball de final de carrera. La ruta es completarà avui amb dues sessions més.