El jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut (CatSAlut), la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) i l'Asseguradora Zurich a pagar 200.000 euros als familiars d'una pacient a qui no van diagnosticar correctament un càncer d'ovaris. El Defensor del Pacient ha exercit la defensa de la víctima i explica que inicialment els metges van extirpar l'úter i els ovaris de la dona assegurant que es tractava d'un tumor benigne, però anys més tard es va demostrar que la infecció era maligne. Arran del nou diagnòstic, la pacient va ser intervinguda per extirpar-li el tumor. Tot i el tractament de quimioteràpia, va morir mesos després.

La sentència recull que els metges van extirpar els ovaris i l'úter de la pacient l'any 2004, concloent que es tractava d'un tumor benigne. D'aquesta manera, la dona no va rebre cap tractament de quimioteràpia ni cap control oncològic. Cinc anys més tard, però, va acudir a l'hospital de Calella i diverses proves mèdiques van constatar l'existència d'una "massa pèlvica", de la qual va ser operada l'abril de l'any 2010 i amb la qual posteriorment els metges van determinar que es tractava d'un tumor maligne. Després de diverses operacions, de ser traslladada a l'hospital de Mataró i de rebre tractament a l'hospital de Bellvitge, va morir l'octubre de 2010.

Segons el magistrat, "s'imputa a l'administració l'existència d'un error greu de diagnòstic que va impedir a la pacient el corresponent tractament oncològic des de l'any 2004, quan es produeix l'error i fins el 2010, quan es produeix la defunció". Així, el jutge considera que el fet de no haver rebut cap seguiment mèdic després de l'extirpació inicial va fer que "de forma inevitable i lògica el tumor anés creixent" fins que va ser detectat de forma exacta. Entre les proves, el jutge cita, per exemple, un informe pericial que "aclareix que des d'un principi ja es podia observar que es tractava d'un altre tipus de tumor", i que apunta que, malgrat el diagnòstic inicial, "s'hagués hagut de realitzar un seguiment".

Segons la sentència, es tracta d'un "error que condueix a la mort per privar la pacient dels mitjans necessaris per a la seva curació".

Per aquest motiu, el jutge ordena al Catsalut i a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que indemnitzin amb 160.000 euros al marit de la pacient i amb 20.000 euros a cadascun dels seus dos fills. A més, també imposa a les demandades el pagament de les costes, per un import de 21.000 euros.