Els 1.500 veïns de Fogars de la Selva i els 300 de la urbanització Niàgara Park de Tordera no poden cuinar ni beure aigua de l'aixeta des de divendres. Les darreres analítiques han detectat un excés d'antimoni. Si el màxim permès d'aquest element és de 5 micrograms per litre, actualment el nivell es troba entre 6 i 7. Per això, ambdós ajuntaments han comunicat als veïns afectats que no poden usar l'aigua potable per al consum. Tanmateix, sí la poden fer servir per rentar roba, plats i dutxar-se. Els consistoris treballen per solucionar la incidència, però encara no es dona cap data. A partir d'avui, l'Ajuntament de Fogars repartirà aigua embotellada als veïns durant 4 hores al dia.

Les darreres analítiques de control de l'aigua han posat al descobert un excés d'antimoni a la xarxa que abasteix Fogars i que també porta l'aigua fins a la urbanització Niàgara Park de Tordera (Maresme). La normativa de la Generalitat situa en 5 micrograms per litre el valor màxim d'aquest element que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és tòxic a partir dels 20 micrograms per litre. Actualment, l'aigua de Fogars presenta entre 6 i 7 micrograms d'antimoni per litre d'aigua.

Des de divendres, els dos ajuntaments van començar a comunicar als veïns a través de diferents canals que no podien usar l'aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar. La comunicació s'ha fet tant a través de bans municipals com amb els canals dels ajuntaments a les xarxes socials i des de la pròpia pàgina web dels consistoris.

En el cas de Fogars, un ban penjat al web i que ara es reparteix als veïns informa que no poden beure ni cuinar amb l'aigua però que, en canvi, sí poden rentar plats i roba i també dutxar-se sense problemes. Es puntualitza que els que tenen un sistema d'osmosi -sempre que estigui ben mantingut-- sí poden fer servir l'aigua.

Reparteixen aigua embotellada

El consistori també ha pres mesures preventives fins que se solucioni la incidència. Per una banda, ha portat aigua embotellada al centre de serveis de la gent gran i també a l'escola Les falgueres i la llar d'infants La falguereta. A més, a partir d'avui, repartiran ampolles d'aigua als veïns que en necessitin.

El punt de distribució d'aigua embotellada serà l'ajuntament, on es distribuiran de les 9 a les 11 hores del matí i de les 17 a les 19 hores. L'alcalde, Josep Vilà, va dir que subministraran aigua embotellada de manera gratuïta als veïns fins que duri la incidència.

Segons l'alcalde, és un problema que no han creat però al que han de buscar una ràpida solució. Malgrat reconèixer que ja hi estan a sobre, no es va aventurar a donar cap data perquè el problema estigui resolt. Vilà va confiar però que aviat podrien superar aquest episodi perquè a l'estiu van construir un nou pou i apunta que en aquest punt l'aigua no arriba als nivells d'antimoni de la resta de la xarxa d'abastament. Un extrem, però, que caldrà confirmar amb les analítiques que s'estan fent. En cas que sigui així, l'alcalde va confiar que amb aquest pou n'hi hauria prou per abastir tot el poble.

Mentrestant, el ban municipal remarca que es tracta de «mesures preventives» i que en cap cas e«Si hi hagués un risc per a la població s'hauria tallat el subministrament d'aigua», va assegurar l'alcalde, que va manifestar que estan treballant conjuntament amb l'ACA per solucionar la incidència.

A Tordera afecta uns 300 veïns de la urbanització Niàgara Park -que s'abasteix de Fogars- i les recomanacions són les mateixes.