Anna Villacrosa és una jove de 26 anys veïna de Sant Hilari Sacalm a qui li van diagnosticar leucèmia a principis del passat mes de juliol. El seu cas ha despertat la solidaritat i suport del municipi de Sant Hilari Sacalm per lluitar contra aquesta malaltia, un càncer de sang que cada any afecta unes 5.000 persones a l´Estat espanyol.

Els veïns de la vila s´han bolcat en la causa. Una primera jornada per trobar donants de medul·la òssia va superar totes les expectatives. De les 47 persones que podien acollir tècnicament, se n´hi van presentar 166. Es va organitzar una segona jornada i es van recollir 47 donacions més. Ara, aprofitant la campanya de donació de sang del 23 d´octubre, qui ho vulgui pot concertar una cita per fer-se donant de medul·la òssia.

Per acabar-ho d´arrodonir, les mostres de suport envers l´Anna van tenir diumenge un punt especialment àlgid amb la celebració d´un festival solidari per recaptar fons i lluitar contra la malaltia. Amb 60 persones dalt l´escenari del Teatre Catalunya, es van celebrar dues funcions amb un ple absolut i un total d´uns 800 espectadors, entre els quals la mateixa Anna. En total, es van recaptar més de 7.000 euros que aniran a la Fundació Josep Carreras.

Segons explica el web de la fundació, la leucèmia «consisteix en la proliferació incontrolada d'una població anòmala de cèl·lules de la sang». Aquestes cèl·lules anòmales «infiltren la medul·la òssia, impedint la producció de les cèl·lules normals restants i envaint la sang i altres òrgans». Entre els tractaments hi ha la quimioteràpia i el trasplantament de medul·la.

L´onada solidària a Sant Hilari va sorgir arran del cas de l´Anna. Amics i coneguts seus s´havien desplaçat a l´hospital Josep Trueta de Girona per fer-se donants de medul·la, quan se´n buscaven de compatibles. Entremig, els metges de la jove van trobar en la seva germana un alt percentatge de compatibilitat, tot i que no al 100%, segons va explicar ahir el regidor de Participació Ciutadana i Solidaritat de Sant Hilari, Jordi Moragas.

Per qüestió de temps, els metges van optar per la medul·la de la seva germana, que de manera imminent es trasplantarà a l´Anna. Però arran d´aquest cas, Sant Hilari va decidir tirar endavant amb la campanya de donants per ajudar a qualsevol persona que, com en el cas de l´Anna, també ho necessiten.

Així, el passat 29 de setembre es buscaven 47 donants i s´hi van presentar 166. El 6 d´octubre es va organitzar una segona jornada amb els que no s´havien pogut fer donants, i se´n van aconseguir 47 més. Ara, aprofitant que el dia 23 d´octubre s´organitza l´habitual dia per donar de sang a Sant Hilari, un també es podrà fer donant de medul·la en el mateix moment. Cal, concertar cita al 972868656.

En paral·lel, aquest passat diumenge es va celebrar al Teatre Catalunya de la Vila el festival «Sant Hilari amb força contra la leucèmia». Amb 60 persones dalt l´escenari, es van realitzar dues funcions per i lluitar contra la leucèmia. Es van aconseguir recaptar més de 7.000 euros que aniran destinats a la Fundació Josep Carreras.

Un vídeo a l´inici del festival

Contra la leucèmia, força

L´inici del festival va ser especialment emotiu quan es va projectar un vídeo de 4 minuts. En aquest, l´Anna, des del llit de l´Hospital Clínic de Barcelona, mira a la càmera amb un somriure i diu: «Hola bona nit, m'acaben de posar la setena bossa de quimio». Les imatges segueixen i la mostren en diferents situacions per l´hospital, primer amb el cabell curt i després ja sense. Els últims minuts del vídeo mostren coneguts periodistes, humoristes, polítics, veïns del municipi... donant suport i cridant «contra la leucèmia diem força».

Entre ells, Fran Perea, el grup Lax´n´Busto, Quim Masferrer, Ariadna Oltra, els Bombers de Sant Hilari, Màrius Serra, Tomàs Molina o el president Artur Mas.