Els veïns de Tossa de Mar pagaran l'any 2016 un 9,98%?més en el rebut de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) respecte a 2015. L'Ajuntament aprovarà la setmana que ve les ordenances fiscals del pròxim any que preveu aquest increment per «obtenir més ingressos sense endeutar-se i per a fer front a un pla d'inversions de quatre anys», segons l'equip de govern.

Les butxaques dels contribuents notaran que s'apuja l'IBI?prop d'un 10% en el rebut. Tot i això, sobre el paper, el tipus de gravamen d'aquest impost s'apuja un 20,99%.

Per explicar-ho cal agafar el tipus de gravamen de l'IBI que va aprovar l'Ajuntament el 2014 (que no va canviar i s'aplica aquest 2015). És del 0,81% i la proposta de l'equip de govern pel 2016 és fixar el tipus al 0,98%, un 20,99% més alt.

Tot i això, el 2012, el govern de l'Estat va impulsar una mesura per compensar als ajuntaments la pèrdua de finançament, aplicant -en el cas de Tossa- un 10% de recàrrec en l'IBI. Per tant, tot i que pel 2014 i 2015 el tipus de gravamen fixat per l'Ajuntament era del 0,81%, amb la imposició de l'Estat pujava realment al 0,891%. El 2016 la part estatal desapareix i deixen en mans dels Ajuntaments com gestionar aquesta pèrdua d'ingressos.

Alguns consistoris opten per treure el recàrrec. Altres l'han deixat però han d'aprovar un augment del gravamen, sense que el rebut dels veïns se'n ressenti perquè fins ara ja ho estaven pagant.

Tossa no només manté el recàrrec de l'Estat (que obligaria a passar l'IBI del 0,81 al 0,891%) sinó que s'apuja un 9,98% més (el que notaran els veïns) deixant un tipus de gravamen del 0,98 el 2016.

Les ordenances fiscals

Les ordenances les ha elaborat l'equip de govern de TU?i ERC després de dues reunions amb CiU (a l'oposició), en les que s'han acceptat algunes de les seves propostes, va informar ahir el govern.

La resta d'impostos i taxes es congelen o, en alguns casos, milloren les bonificacions. Sobre l'IBI van recordar que en els darrers 3 anys s'ha reduït un 20% i, ara, per «fer front a un pla d'inversions de 4 d'anys obtenint ingressos sense endeutar-se, s'augmentarà l'IBI?un 9,98%, el que representarà encara pels veïns pagar menys per l'IBI del que van pagar l'any 2013».

En canvi, des de CiU, van assegurar que el govern «menteix», perquè tot i que el rebut puja un 9,98%, el tipus ho fa en un 20,99%.

A més, van retreure que l'equip de govern «digui que en els darrers tres anys s'ha reduït l'IBI un 20% quan el 2012 el van pujar un 54%».

El pla d'inversions de?Tossa

Per al govern, l'objectiu de l'increment de l'IBI és fer front a un nou pla d'inversions d'11 punts:?la millora i actualització de l'enllumenat públic; l'arranjament de voreres;?l'asfaltat de carrers; l'arranjament de gran part dels lavabos públics del municipi, com són els de la Mar Menuda, l'Àncora, Es Racó o la Terminal d'Autobusos; ajudes socials a les famílies en situació de precarietat; millores a la Vila Vella i a la Vil·la Romana dels Ametllers; millores en el Museu Municipal; millores a la Llar d'Infants;?millores en els equipaments esportius;?millores en el Casal de Joves i finalment ampliar el cos de la Policia Local i actualitzar els mitjans materials.

En un comunicat, la regidora d'Hisenda, Mª Àngels Pujals, va assegurar que «la situació econòmica actual fa que no ens puguem assegurar ingressos d'altres administracions a través de subvencions» i que «podíem optar per no augmentar els impostos o, fins i tot, reduir-los, però hem optat per la seriositat en els comptes públics».

En aquest sentit, Pujals va afegir que «aquest equip de govern hem apostat per tirar Tossa endavant com a continuïtat de l'anterior mandat. I per fer-ho, l'ajuntament ha de disposar de capacitat econòmica suficient». Sobre l'IBI, va assegurar que l'augment «no és un caprici» sinó que «forma part d'un projecte per a 4 anys que busca mantenir la capacitat d'inversió municipal per a continuar fent les obres de millora que el poble necessita, fomentar l'activitat econòmica i tenir una Tossa que llueixi i de la que puguem estar orgullosos». Finalment, el govern va sentenciar que, si pot invertir, «apostarà per donar feina als empresaris locals en tots els àmbits».