El ple de l'Ajuntament d'Arbúcies va aprovar dilluns les ordenances fiscals pel 2016 on destaquen els augments de l'IBI (un 7,36% més) i les escombraries, de prop d'un 14% per a una part dels veïns.

En concret, sobre l'IBI, el tipus de gravamen fixat per l'Ajuntament passa del 0,679% al 0,729%. Segons va valorar el regidor d'Hisenda, Antoni Ronda, per a una família que pagui 500 euros al mes, l'augment anual serà d'entre 30 i 35 euros, és a dir, uns 3 euros al mes.

Sobre la taxa d'escombraries, es passarà de 117 a 133 euros anuals, el que significa poc més d'un euro afegit cada mes en el rebut de part dels veïns. Així, segons el regidor d'Hisenda, per aquests dos conceptes l'augment serà d'uns 4 euros mensuals, una xifra que Ronda considra «assumible», encara que «el govern no voldria apujar res», tenint en compte que es necessita «augmentar la recaptació» per seguir «oferint serveis com el d'atenció a les persones».

En la línia del regidor, l'alcalde, Pere Garriga, va voler recordar que pel 2016 «un 80% dels impostos, taxes i preus públics no es toquen», com «en els últims anys». El batlle va afegir que, tot i els augments de l'IBI i escombraries, Arbúcies «és el que ofereix més serveis a la comarca i dels primers a la província» comparat amb viles semblants i que, alhora, encara tenen dels impostos més baixos.

Des de l'oposició, CiU i ERC van votar en contra les ordenances. El portaveu de CiU, Quim Bohils, va considerar que els augments «afecten a la pràctica totalitat de la població i són clarament desmesurats davant de la situació econòmica que viu la vila» i tenen, va dir, un «afany recaptatori». Sobre les escombraries, va afegir que s'apuja un 14% «quan l'any anterior es va adjudicar el concurs de recollida d'escombraries a una empresa que costa un 10% menys».