Els bars d'Espinelves encara no havien obert a quarts de nou del matí, però a fora dels locals ja s'hi formava una llarga cua de gent esperant per fer el primer cafè i protegir-se del fred. És el cas de la Teresa Sabido, que, amb l'experiència d'altres anys, va decidir llevar-se a les sis del matí per venir des de Molins de Rei. Anar a buscar l'arbre de Nadal a Espinelves s'ha convertit en tradició ineludible per a milers de catalans i ni la pluja que va caure a primera hora del matí va desanimar el públic.

La 35a Fira de l'Avet va arrencar ahir i s'allargarà fins el 13 de desembre. Durant aquests nou dies, es preveu rebre la visita d'unes 90.000 persones que compraran uns 7.000 avets. Com cada any, la Fira revoluciona el petit poble d'Espinelves, de poc més de 200 habitants. De les 90.000 persones que esperen rebre, més de la meitat ho faran durant aquest primer cap de setmana. A més, com va explicar l'alcalde, Joan Manel Claveria, des que hi ha l'Eix Transversal, s'ha multiplicat el nombre de visitants que vénen a la Fira.

La bellesa del poble -situat al bell mig de les Guilleries- i la qualitat dels arbres que s'hi venen explica l'èxit de la fira, que enguany arriba ja a la seva 35a edició i s'ha convertit en la segona fira de Nadal més important de Catalunya quant a nombre de visitants.

La Teresa Sabido és una de les turistes que aquest dissabte festiu va decidir llevar-se a les sis del matí per venir des de Molins de Rei. Amb l'experiència d'altres anys, aquest cop va decidir venir d'hora per no perdre's cap detall de la fira. Pel Darío Lázaro, aquest és el novè any consecutiu que repeteix. Ahir va venir amb la seva dona i els seus tres fills. "Ja fa dies que ens estan demanant quan vindríem a Espinelves", va relatar.

D'Espinelves surten la major part d'avets que hi ha a les llars catalanes aquests dies de Nadal i el 90% dels avets que vesteixen les cases de tot l'Estat. Pel que fa a la venda, l'alcalde va explicar que la previsió se situa a les 7.000 unitats, una mica per sobre de les darreres edicions en què se'n van vendre entre 3.000 i 4.000. Segons el batlle, molta gent ja veu que la vida de l'avet és un cercle tancat, ja que els arbres (que són tots de planter) si no passen el Nadal, després es poden reciclar i amb la matèria restant es trinxa i se'n pot fer adob.

Un dels vuit productors d'avet del poble, Pere Santeugini, va explicar els arbres més demandats i que el secret per conservar l'arbre vigorós durant totes les festes de Nadal és posar uns glaçons a la torreta per conservar el fred de l'arbre.