El jutjat d'instrucció número 4 de Girona va ordenar ahir el «Sobreseïment lliure de causa» de la querella presentada per 348 abonats d'urbanitzacions de Vidreres i Lloret contra els administradors de les companyies d'aigua Rec Madral i Riera Cabanyes, Carles i Anna Mallart, acusats d'estafa, apropiació indeguda i desobediència a l'autoritat. Segons els querellants, les companyies els cobraven un cànon de transvasament d'aigua tot i que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar el 2004 que era il·legal.

Ara, l'Audiència provincial de Girona ha arxivat el cas en considerar «legal» la denominada «quota de trasvasse» i en considerar que els fets denunciats «no són constituents de cap delicte» després de revisar les 150 resolucions que Carles Mallart va presentar a favor seu l'abril de 2014, dels jutjats de Santa Coloma de Farners i de la mateixa Audiència de Girona.

El cas es remunta a l'any 1999 quan la Generalitat va aprovar les tarifes on autoritzava a cobrar aquesta quota. Els veïns d'Aiguaviva Parc van presentar un recurs en entendre que se'ls cobrava la quota ells i no a l'Ajuntament de Vidreres ni, per tant, als veïns del centre. El TSJC va admetre el recurs el 2004 i va impugnar la resolució de 1999. Des de llavors, els veïns consideren que la quota és il·legal. El 2011, la companyia va canviar el concepte de «quota de transvasament» per «aigua en alta» als rebuts i va seguir cobrant el mateix import (17,51 euros més IVA, cada dos mesos). Per això els querellants, que pertanyen a les urbanitzacions d'Aiguaviva Parc, Terrafortuna, Puigventós, La Goba-Sant Jaume, Mont-Lloret i Lloret Residencial i que podran apel·lar aquesta resolució, demanaven la devolució del que ells consideren que es va cobrar «indegudament».