Enguany, el pessebre monumental que per aquestes dates s'instal·la davant l'ajuntament de Blanes recrea, d'alguna manera, l'antiga vinculació blanenca al món del cava. Així, per configurar-lo, l'Associació blanenca de pessebristes i els alumnes de l'institut Serrallarga s'han inspirat en les instal·lacions i l'activitat de les històriques caves Montferrant. Les emblemàtiques caves blanenques que, després de diferents compres, vendes o canvis de propietaris van tancar fa tres o quatre anys. Seria massa benèvol afirmar que ha estat la crisi econòmica d'aquests darrers anys la causa del seu tancament. Com no seria tampoc potser massa agosarat afirmar que no tothom (empreses i institucions) que van poder fer alguna cosa per evitar el seu tancament, hi va posar prou energies i interès.

La realitat és que, avui en dia, unes dependències que, a banda de milers d'ampolles de cava d'enorme qualitat, van acollir també nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, teatre, concerts, dansa, etc.) estan semiabandonades, almenys pel que fa a continguts. Em consta que se segueix fent un mínim manteniment de les dependències.

Pensar que les caves, algun dia, puguin tornar a tenir activitat comercial relacionada amb el vi sembla, ara per ara, una utopia. En canvi, potser no sigui una idea del tot esbojarrada contemplar la possibilitat que l'Ajuntament de Blanes i els actuals propietaris poguessin establir algun tipus de col·laboració en l'àmbit cultural. Una col·laboració que beneficiés totes dues parts. Al municipi, per poder disposar d'un espai alternatiu, carismàtic i cèntric per acollir activitats lúdiques i/o culturals. I als propietaris, com a mínim, per ajudar-los al manteniment i evitar-ne la degradació.

De moment, aquest Nadal, davant del pessebre municipal, la gent més gran podrà explicar als seus fills i néts que, a Blanes, en unes caves magnífiques carregades d'història i de tradició, s'hi havien elaborat alguns dels millors espumosos del mercat.