E

l fum que emanava ahir de la plaça Lluís Companys indicava que, un any més, ja tornava a ser dimarts de Carnaval i, per tant, dia de Ranxo a Vidreres, una de les festes més arrelades a tot el territori selvatà. Com ja és habitual, i tot i el fort vent que bufava a la zona, les 27 olles de 100 litres cadascuna van començar a bullir a les sis del matí sota l'atenta vigilància dels membres de la comissió del Ranxo de Vidreres, com el seu ranxer major, l'Enric Llinàs. «Fa molt de vent i cuinar és complicat pel fum», explicava aquest experimentat ranxer. Enguany, com l'any passat, també es van cuinar i servir 2.700 litres d'aquest plat fet amb ossos de pernil, carn de porc, vedella i verdures, entre altres ingredients. «La gent del poble ha col·laborat molt en la recollida de queviures», va assenyalar Carles Sais, un dels ranxers més veterans, mentre preparava l'arròs. «A diferència d'altres ranxos, el nostre porta sofregit i una mica de garnatxa», deia Sais desvetllant així un dels secrets més ben guardats entre els vidrerencs.

I mentre l'escudella feia la xup-xup, milers de persones van anar omplint els carrers de la vila per gaudir de les parades d'artesania, la desfilada de carrosses i comparses i l'exposició i la subhasta del Ranxo. «Sóc de Maçanet de la Selva i he vingut a veure el Carnaval perquè en una de les comparses hi ha la meva neboda i la meva germana», deia en Manel Bonsalves, qui afegia que no es «quedaria» a l'àpat per motius laborals. La Maria Carme Mallorquí, en canvi, ja va arribar a la localitat selvatana des de Platja d'Aro amb el plat preparat per poder degustar l'escudella. «Ja fa tres anys que em conviden i estic encantada de venir. Els carnavals s'han de viure», va subratllar aquesta veïna baixempordanesa.

A les dues en punt del migdia, la comitiva institucional encapçalada per l'alcalde de Vidreres,?Jordi Camps, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu -entre altres autoritats-, van arribar a la plaça Lluís Companys per fer la cata oficial del Ranxo, abans de ser repartit gratuïtament entre els milers d'assistents que ja feia hores que feien cua. «El ranxo és el que ens representa com a poble. Com diuen els mateixos ranxers, és el nostre orgull i tradició», va elogiar l'alcalde vidrerenc. «És una festa molt local que m'agrada molt i sempre que em conviden m'hi torbo molt a gust i molt còmode», destacava Casadesús tot assenyalant que el Ranxo d'enguany era «molt bo».