La Confraria de Pescadors de Blanes ha presentat una moció a l'Ajuntament per demanar el suport de tot el ple en la seva reivindicació econòmica a l'Estat en relació a la regulació de les vedes o parades biològiques.

La possibilitat de realitzar aquest tipus de vedes que tenen com a objectiu permetre la regeneració del peix, evitar la sobrepesca i contribuir a la sostenibilitat del sector, es va aprovar el desembre de 2013 per part del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de Ministres, amb la Reforma de la Política Pesquera Comuna, on s'establia que les aturades serien finançades per a 180 dies en tot el període del pla operatiu del nou Fons Europeu Marítim Pesquer. Actualment la competència en la gestió de vedes biològiques, correspon, de forma gairebé exclusiva, al Govern de l'Estat.

Aquests ajuts econòmics serveixen per mitigar la falta d'ingressos que tenen els pescadors per tenir els vaixells a port al llarg d'un o dos mesos, ja que mentre que els mariners cobren la prestació de l'atur, els patrons depenen d'una subvenció de la Unió Europea, repartida primer pel govern central i després per l'autonòmic. Des de fa dos anys però, aquest ajut no arriba.

Per això, en la moció, els pescadors demanen que es sol·liciti a la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, que es «sufragi retroactivament» l'ajut correponen a les aturades de 2014 i 2015, ja que segons indiquen en el text «es feien manifestacions» en relació al fet que les vedes ja realitzades «no es finançarien» i que durant l'exercici de 2016 «s'obligarà» a realitzar vedes de com a mínim un mes de durada i només es finançarien 15 dies de veda. A Blanes, la durada de la veda, tant pr ael sector de l'arrossegament com del d'encerclament és d'entre un i dos mesos. «Demanarem als ajuntaments que recolzin la nostra petició al Ministeri sobre que les vedes s'han de pagar» va explicar el patró major de la Confraria, Eusebi Esgleas. «Madrid no ens paga res, i aquest és un sector que s'ha de mantenir en vida, perquè si tot segueix així, de peixos no sé si en quedaran, però de pescadors segur que no» subratllava Esgleas. Així, en la moció també es demana sol·licitar al govern espanyol que adopti un Pla de Vedes Biològiques remunerades per a les diferents modalitats pesqueres.

Al text, la Confraria també mostra la seva preocupació en relació al descens d'espècies com la sardina o el seitó, entre altres de característiques de la zona. Per això, la moció inclou seguir demanat a totes les administracions que es realitzin estudis científics per a determinar quins són els factors que influeixen en la disminució dràstica de les captures. Tots aquests punts seran sotmesos a debat en el ple municipal que se celebrarà aquest dijous, 25 de febrer.