Alguns alcaldes del Vallès Oriental i de la Selva s'han proposat recuperar el projecte de creació de la comarca del Baix Montseny, una iniciativa impulsada per primer cop als anys 80. I tot i que ja s'ha reunit en tres ocasions -l'última, el mes de novembre-, de la comarca selvatana només hi van participar Riells i Viabrea i Breda -ni Arbúcies, Massanes, Hostalric ni Sant Feliu de Buixalleu-, essent aquesta última, l'única que s'ha posicionat pública i clarament a favor d'aquesta nova distribució territorial. L'últim acte realitzat en relació a aquest tema va ser el debat organitzat per ERC de Breda i liderat pel seu portaveu -i també alcalde- Dídac Manresa, celebrat al Centre Cultural el Forns dijous al vespre.

Quin objectiu perseguia aquest acte celebrat dijous?

Aprofitant que des de Sant Celoni s'havia recuperat la proposta de la creació de la nova comarca del Baix Montseny, des de la secció local d'ERC vam voler organitzar una jornada de debat territorial on conèixer també l'experiència d'altres territoris on ja s'han creat noves comarques, com el Moianès o el Prat del Lluçanès, a través dels seus alcaldes -Dionís Guiteras i Isaac Peraire, respectivament.

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, va remarcar que "aquest no és el moment d'entorpir la construcció d'un nou país amb batalles locals". Pensa que és un plantejament erroni?

No hi ha res més lluny de les meves intencions que entrar en debat amb en Pere Garriga, qui és un bon company i amic. Però, quan és un bon moment? Són debats d'aquells que mai hi ha un bon o mal moment per afrontar-los, perquè són molt llargs, carregosos, costosos i evidentment sempre hi haurà mil excuses per no fer-los front.

I per què ara, doncs?

És un moment més propici que altres, perquè ja que ens plantegem la relació territorial amb l'Estat espanyol, per què no plantejar-nos la nostra distribució territorial a nivell de Catalunya mateix? En el moment en què s'obre la capsa, també es pot obrir a nivell d'interior. Això no vol dir, però, que ho hàgim de fer ara. Sabem que no és una prioritat, però no considero que sigui un mal moment.

Han rebut algun tipus de resposta per part del govern de la Generalitat o s'han mantingut en silenci?

A finals de 2015, quan la consellera de Governació d'aleshores va visitar Sant Celoni, es va parlar d'aquest tema, i les declaracions públiques ?-perquè no sé res més- van ser que del debat territorial se'n pot parlar. Que no és senzill, que no és immediat, però que la porta està oberta per parlar-ne i que tot es pot discutir. Ja és un gest, per petit que sigui, saber que les parts implicades ens podrem entaular amb el govern català.

Serà aviat?

Encara estem en la fase de determinar si als municipis que conformarien el Baix Montseny els interessa el projecte o no, de manera seriosa.

Breda exerceix de portaveu dels municipis de la Selva en aquest procés?

No és en absolut la nostra intenció. Sí que és veritat que a nivell de declaracions públiques som els que ens posicionem més a favor d'aquest tema, però no pretenem ser abanderats ni liderar el debat des de la Selva. Ni molt menys. No és el paper que ens pertoca.

Saben quines intencions tenen al respecte la resta d'Ajuntaments de la Selva implicats?

N'hem parlat off the record i més o menys podríem saber quins municipis van cap a un costat i quins se'n desentenen més. Per la part de la Selva hi ha una mica de tot, i per la part del Vallès, crec que majoritàriament ho veuen bé.

Al carrer, els veïns parlen d'aquest projecte?

No, no forma part del debat quotidià. La gent de Breda encara ho veu molt lluny. El que sí que és cert és que tampoc tenim sentiment de selvatans pròpiament dit. I no em mal interpreteu. Som selvatans, però la nostra és una comarca peculiar i el sentiment selvatà no està impregnat.

Que suposaria per a Breda formar part de la nova comarca del baix Montseny?

Principalment poder mancomunar serveis amb els pobles del voltant en un àmbit molt més natural, que no pas el de la Selva. És evident que la nostra relació natural amb Sant Celoni és molt més contínua i fluida -a nivell de persones, no d'institucions- que no pas amb Santa Coloma de Farners o Amer. També seria molt positiu per als intercanvis que hi puguin haver i a nivell de turisme, interessa molt vendre la marca Montseny que segurament, si es promocionés bé, tiraria molt més del que tira ara.

Quan parla de mancomunar serveis, a quins es refereix?

Sobretot el de seguretat i el sanitari. Pel que fa a la seguretat, tenir Mossos d'Esquadra a 10 minuts i no poder disposar-ne és complicat de concebre. I respecte a la sanitat, tindríem l'Hospital de Sant Celoni al costat. És cert que actualment, per a urgències, s'hi va i s'hi pot anar, però la zona de referència que ens toca és Santa Coloma de Farners, que està molt més lluny. Entenem que hi ha més avantatges que inconvenients.

En trobaria algun d'inconvenient?

Segurament n'hi hauria algun, però no en trobaríem massa, no. Al contrari. La majoria d'aspectes són positius.

Hi ha alguna reunió prevista pròximament?

No tenim data prevista. Nosaltres simplement fem activitats, com el col·loqui obert de dijous, per fer bullir l'olla i anar creant debat a nivell municipal. Simplement ens posicionem públicament i anem fent feina de formiguetes.