A finals del mes de gener, l'equip de govern de Sant Hilari Sacalm (PIG) va aprovar en el ple la modificació del POUM per permetre que es pugui fer un ús religiós de les zones industrials. Aquesta decisió va causar la indignació d'un centenar de veïns que s'oposaven que la comunitat islàmica tingués l'opció d'instal·lar un centre de culte a dues naus del carrer Sant Jordi. Més d'un mes després, Veciana encara no "entén" el "rebombori" originat per aquesta decisió.

Després del polèmic ple, quin ambient es respira a Sant Hilari?

Ara els ànims estan més calmats. Nosaltres (PIG) no vam entendre el rebombori de l'últim ple perquè el que es va aprovar va ser el canvi d'usos religiosos en els polígons industrials i com vam explicar, tot just estàvem parlant amb la comunitat islàmica per buscar noves ubicacions, ja que les naus del carrer Sant Jordi no ens acabaven d'agradar. Sí que és veritat que s'ha parlat del tema en el poble, però la tensió ha baixat perquè els veïns no han vist moviment i han entès que quan dèiem que no hi ha res fet, era veritat.

Està d'acord amb l'afirmació feta pel president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), Mohamed El Ghaidouni, quan deia que se'ls ha utilitzat de "coartada política"?

No s'entén gaire que es creés aquest rebombori si no hi havia algú que ho agités una mica. Entenem que els veïns del carrer Sant Jordi podien estar preocupats, però no com a poble, i en aquest sentit, sí que tenim la sensació que hi va haver una utilització política. De fet, és un tema que respon a una legalitat, i per això en la legislatura anterior, el mateix equip de govern de l'aleshores -CDC- havia fet passos per trobar una ubicació.

Per tant, aquesta utilització hauria estat per part de CDC...

El que no entenem és la seva postura de convertir-se en portaveu dels veïns del poble que no volen el centre de culte ni al carrer Sant Jordi ni enlloc. Per això, sí que creiem que hi ha hagut una utilització política partidista, i posant els interessos de determinats partits polítics per davant del benefici del poble, de la llei, de la convivència i de molts temes que haurien de ser la prioritat de qualsevol actuació d'un partit polític.

Durant el ple, es van poder escoltar paraules molt dures contra la comunitat islàmica...

En tota convivència hi ha problemes i coses a millorar. Sí que és veritat que quan la convivència és entre comunitats que tenen cultures i maneres d'entendre la vida diferent, aquest xoc és més gran. I ho és a Sant Hilari i a molts llocs de Catalunya. Per tant, vull pensar que qui hi havia al ple era gent que pensa d'una determinada manera, que feien soroll allà però que no són la majoria del poble. La nostra obligació és vetllar per aquesta convivència.

S'ha parlat molt que seria una mesquita. Però és així o seria un oratori?

Un oratori a Sant Hilari ja existeix un lloc -que no és una mesquita- on la comunitat islàmica es reuneix per resar, per tant no és una cosa nova. Aquest local és petit, i ells ja fa temps que en miren un de més gran sense ser exagerat, d'entre 250 i 300 metres quadrats. I la nostra obligació pel que ens dicta la llei és habilitar espais. Per tant, no seria una mesquita. Seria un lloc on poder trobar-se per resar.

Perquè s'ha optat per habilitar els usos religiosos en els polígons industrials?

Actualment a Sant Hilari, només es poden fer centres de culte al nucli del poble, on els carrers són estrets, les naus no gaire grans i amb pocs llocs d'aparcament. No era el lloc ideal i l'únic que vam fer en aquest ple va ser mostrar la bona voluntat de l'Ajuntament de trobar una solució i oferir més possibilitats d'acord amb la llei. Vam optar pels polígons industrials perquè creiem que així millorem la mobilitat i l'aparcament i fins i tot la relació veïnal i les possibles molèsties, i per nosaltres era una cosa tan senzilla com aquesta.

Després del ple, la comunitat islàmica ha manifestat malestar per la situació?

Com vaig dir al ple, sempre que havia parlat amb la comunitat islàmica havia trobat molt bona entesa i voluntat per part seva. Sempre em diuen que no volen crear problemes ni molestar ni tenir cap enfrontament, per això es van oferir a buscar el lloc que nosaltres creguéssim millor. Després del ple, em van comentar que estaven una mica preocupats per la imatge que té d'ells la gent del poble i que la volien canviar i ajudar a fomentar la convivència.

Va explicar que s'havia posat en contacte amb la Direcció general d'Afers religiós perquè els ajudessin en la mediació. Ja han actuat?

No. Primer volia parlar amb la comunitat islàmica i aquesta setmana em posaré en contacte amb la Direcció General d'Afers Religiosos per quedar un dia per trobar-nos i veure com encaren ells aquestes situacions en altres pobles i com es pot fer la mediació.

Es plantegen fer una consulta popular?

No ens ho plantegem perquè el que demanaven els veïns en el ple, era consultar si es volia o no un centre de culte a Sant Hilari i això, no es pot fer perquè podria conduir a una resposta contrària a la llei. En el cas de decidir on s'ubica el centre de culte, ens sembla que la gent procurarà que no sigui a prop de casa seva, en lloc de tenir una visió global. Creiem que seria una consulta que no seria prou objectiva com per treure'n resultats vàlids. Això no vol dir que no hàgim de parlar amb els veïns ni mediar en cas de ser necessari.

CDC els va criticar que no apliquessin el principi de participació ciutadana...

La consulta, plantejada com està plantejada des de l'oposició, té més de populisme i demagògia que no pas de voluntat real d'aplicar participació ciutadana. I que un partit que no l'ha aplicat mai com és CDC, o que ho ha fet de manera molt poc transversal i puntual, ens digui a nosaltres com s'ha d'aplicar, evidentment no ens mereix cap credibilitat.

Amb CDC han parlat més d'aquest tema?

No. És innegable que les relacions amb CDC estan tocades en aquest tema. És difícil seure amb ells quan posen els seus interessos per davant dels del poble.

Actualment quin és el projecte més ambiciós del PIG?

N'hi ha diversos. Sempre diem que volem treballar en tres línies. La primera és que la gent recuperi la confiança en els seus dirigents perquè venim de la situació que venim a Sant Hilari, i això passa per explicar-nos molt amb la ciutadania, tenir contacte directe i aplicar processos participatius. També hem de treballar per la línia econòmica i estem fent una auditoria per tenir una fotografia real de com està l'economia. I volem incentivar el turisme i la marca Guilleries, que és molt potent.

Com ha viscut aquests primers mesos de mandat?

Havíem lluitat durant molt temps per poder aplicar accions des del lloc de responsabilitat màxima, que és alcaldia, i estar al govern per establir dinàmiques que creiem que eren necessàries. Sant Hilari és un poble que estava bastant abandonat per la gestió política des de feia anys, i per això vam sortir nosaltres -PIG- el 2003 per intentar canviar aquesta dinàmica. Finalment en 12 anys devem haver fet alguna cosa prou bé com haver tingut la confiança de la gent i ens fa molta il·lusió.

Però no tot és fàcil...

És veritat que si estàs en un lloc de responsabilitat com aquest els maldecaps hi són i que cada vegada que obrim un calaix i busquem o tirem del fil d'alguna informació veiem que hi ha moltes coses que s'han d'arreglar, però no ens fa por. Estem contents d'estar on som. I com que en ho prenem com una cosa temporal perquè no volem viure de la política, sinó que hi volem estar 4 o 8 anys, ens ho podem prendre amb més llibertat. Tenim l'ambició de ?canviar moltes coses en poc temps i hi dedicarem tants esforços com sigui possible i en el fons és gratificant.