El Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes recuperarà en la seva edició d'enguany, un cinquè dia d'espectacles pirotècnics, després que l'any 2012 es reduïssin a quatre per motius econòmics. Segons va informar ahir l'Ajuntament a través d'un comunicat, la cita tindrà lloc del 22 al 26 de juliol coincidint amb la festa major de Santa Anna, patrona del municipi i com és habitual, cada jornada arrencarà a dos quarts d'onze de la nit amb el llançament de la pirotècnia des de l'espai de seguretat ubicat al voltant al conjunt rocallós de sa Palomera.

El tradicional concurs de focs d'artifici es va reduir de sis a quatre jornades en la seva 42a edició, durant el govern de Josep Marigó (PSC) a causa de les retallades en el pressupost municipal i els llançaments es van passar a fer de dimarts a divendres, sense agafar el cap de setmana com es feia habitualment. En aquell moment, dels 90.000 euros que es van gastar el 2011, es va passar a 42.000 euros. En aquesta 46a edició, però, el certamen tindrà un pressupost de 126.000 euros, dels quals 95.000 euros seran per pagar les empreses participants.

Segons el consistori, l'ampliació en una jornada s'ha aconseguit després de la firma d'un acord amb l'Associació de Firaires de Barcelona, que disposarà d'un dia més d'instal·lació de les seves atraccions. «La recuperació d'un dia més serà una manera de dinamitzar molt més el municipi, perquè un dia de focs repercuteix en l'economia municipal», va valorar el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, qui va precisar que, segons càlculs de l'àrea de Promoció, l'impacte econòmic de cada sessió seria de mig milió d'euros. «És una inversió en l'espectacle i a la vegada una millora per a tot el comerç i la restauració del municipi» va afegir l'edil blanenc.

De moment, l'Ajuntament de Blanes ja ha convocat aquest mes de març les bases del certamen per poder seleccionar les empreses que participaran en aquesta 46a edició. Entre totes les pliques presentades, els membres de la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador escolliran les cinc empreses que s'encarregaran de participar en el concurs i cadascuna de les quals rebrà 19.000 euros per al seu espectacle, i optarà a guanyar el primer premi de 6.000 euros. També suposa la invitació per tornar a participar al concurs de Blanes l'any vinent, quedant seleccionada automàticament si la plica que presenta reuneix els requisits. El consistori està acabant de tancar altres incentius que s'inclouran en aquesta nova edició. El termini per presentar ofertes expirarà a mitjan abril.

Canvis en la cartelleria

Les bases de participació presenten enguany alguns canvis, entre els quals destaca l'eliminació de la imposició que hi ha hagut durant tots aquests anys en matèria de cartelleria. Cadascun dels dies l'empresa que disparava havia d'incloure l'encesa d'un rètol lluminós al cim de sa Palomera on s'havien de posar diferents escrits. Amb tot, aquesta supressió tindrà una única excepció: el dia central de la Festa Major de Blanes, quan continuarà encenent-se el tradicional cartell on es llegeix Glòria a Santa Anna abans de començar o acabar el castell de focs. D'altra banda, també es posarà personal a la seva disposició de les empreses pirotècniques perquè els ajudin en la càrrega i descàrrega del material que han de situar a la zona de llançament.