El ple de Blanes va rebutjar ahir una moció presentada per ICV-EUiA en la qual s'instava el govern local a aplicar «de manera urgent» una moratòria en la concessió de llicències de grans superfícies comercials. La moció, que també demanava que s'iniciés la redacció d'un pla de protecció del comerç local i que s'implementes o apuges els impostos a aquestes superfícies comercials, va ser rebutjada amb 13 vots en contra -PSC, CiU, ERC, C's i PP- i vuit a favor -ICV-EUiA, CUP i Batega.

«No estem proposant tancar tots els supermercats de Blanes, sinó que l'Ajuntament suspengui temporalment les noves llicències per a supermercats, mentre s'estudia i es regula aquesta qüestió» va exposar a l'inici del punt el regidor d'ICV-EUiA, Víctor Catalan, recordant que aquesta moció ja havia estat portada al ple de novembre i que la van retirar «donant un vot de confiança» a l'equip de govern. «Ens van dir que convocarien una taula de treball per parlar de la gestió dels supermercats. La van convocar el 22 de gener, però un dia abans la van desconvocar» va dir Catalan qui va lamentar que «l'equilibri» entre el gran i el petit comerç «s'ha trencat».

En resposta, la regidora de Comerç Dafne Galvany (CiU) va reconèixer que cal «buscar l'equilibri entre totes les activitats» perquè «puguin funcionar a l'hora» tenint en compte que tenen un «públic ciutadà diferent». Però també va defensar que cal «apostar per una nova economia que crea ocupació directa i indirectament». «El 60% de les vacants d'aquests supermercats han estat cobertes amb persones del SOC (El Servei d'Ocupació de Catalunya) de Blanes» va subratllar Galvany.

Posicions de l'oposició

Pel que fa a la resta de grups, els més reivindicatius van ser Batega per Blanes i la CUP. «Em preocupa que només aneu als barris a buscar el vot» va dir el regidor Jordi Urgell de Batega qui va afegir que cal «mirar per les famílies blanenques que han aixecat el poble». «Sembla que la sagrada llei del lliure comerç no fa veure que el més fort es menja el més petit» va dir Jaume Pujadas de la CUP. Per la seva banda, Salvador Tordera (PP) va recordar la «quantitat de llocs que generen els supermercats» mentre que C'S es va defensar el «lliure comerç». «Per tenir riquesa s'ha de generar riquesa» va concloure l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC).