El president de la Corporació de la Salut del Maresme i la Selva (CSMS), Albert Fernández Terricabras, ha estat denunciat per «proposar finançar un centre sanitari amb l'herència d'un dels seus pacients», segons la denúncia presentada al jutjat de Blanes, pel regidor de Lloret de Mar, Paulino Gracia d'A Lloret sí, es Pot. La denúncia demana investigar un delicte contra la intimitat de les persones i un altre d'incitació als delictes de coaccions i apropiació indeguda, comesos presumptament per Fernández. El denunciant, també demana que, per extensió, s'investigui els responsables de la Corporació per la custòdia que duen a terme de les dades personals.

Segons la denúncia, en una reunió amb l'Ajuntament de Lloret de Mar, Fernández va exposar que en el sociosanitari del municipi « s'hi estava morint una persona molt rica i sense família» i els va proposar que «intervinguessin amb el moribund per heretar i sanejar les finances». A la reunió hi eren presents l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat; el regidor no adscrit i que en aquell moment era del PP, Enric Martínez; el de CiU, Joan Gou i el de Ciutadans, Jordi Hernández, els quals -segons Gracia- van abandonar la reunió després d'aquesta proposta. «Estaríem davant, almenys, de la incitació a un delicte de coaccions -pressionar un moribund perquè atorgui testament-, un altre d'apropiació indeguda per al Consorci i entenc també en aquest cas d'administració deslleial», assenyala la denúncia.

A més, segons el document, les dades aportades a la reunió permetrien identificar el pacient, cosa que vulneraria la Llei Orgànica de Protecció de dades. En aquest aspecte, el denunciant fa notar la seva estranyesa perquè un administrador econòmic tingui accés a l'historial mèdic (restringit al personal sanitari) i a dades complementàries del patrimoni d'un malalt. Aquest «trencament» de la privacitat «permet assenyalar i identificar públicament una persona en l'últim tram de la seva vida per espoliar-la», afegeix. Gracia tem que aquesta presumpta apropiació de dades, fins i tot en frau de legítims hereus, es pugui haver realitzat en altres Ajuntaments des de Canet de Mar fins a Tossa.

La versió del president

Per la seva part, Fernández es va defensar ahir d'aquestes acusacions aclarint que «s'ha tersgiversat la realitat» del que va passar a la reunió i assenyalant que la seva única intenció era demanar a l'Ajuntament de Lloret que «engegues accions per buscar donacions econòmiques» destinades a aconseguir «la sostenibilitat» del sociosanitari que -segons el president de la CSMS- actualment és «deficitari» i no rep cap ajuda per part del consistori lloretenc. «El mes de juliol em van comentar el cas d'una persona que era en el sociosanitari i que no tenia descendència. Una persona que no sé qui és, ni quin és el seu estat de salut o econòmic» va puntualitzar Fernández qui va afegir que, en cap cas va dir que aquesta persona «s'estigués morint o fos rica». «Vaig comentar aquest cas com a exemple, per demanar ajuda al consistori de Lloret i aquest regidor em respon amb una denúncia» criticava el president de la CSMS qui va lamentar la «injustícia» d'aquesta situació perquè «el mal a la reputació ja està fet».

Al jutjat d'Arenys de Mar

A més del sociosanitari de Lloret de Mar, la Corporació gestiona dos centres més a Calella i Blanes; dos hospitals comarcals, sis centres d'atenció primària i dos centres de rehabilitació. Per aclarir els fets, es demana al jutge que prengui declaració a Fernández i que la Corporació aporti la relació de les donacions o herències rebudes els últims cinc anys. També demana que s'acrediti una correcta custòdia de les dades personals amb els instruments que preveu la Llei. El jutjat de Blanes s'ha inhibit del cas per competència territorial i l'ha traslladat al d'Arenys de Mar.