El Ple de l'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir per unanimitat la moció d'acord institucional en la qual «assumeix» els resultats de la consulta popular sobre el projecte de prolongació de la C-32, celebrada el 17 d'abril a Blanes i Lloret de Mar, i en la qual també «vol expressar oficialment la negativa expressada per la ciutadania de Blanes a les urnes» al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i al de Transparència. En el procés participatiu blanenc, 676 persones es van mostrar favorables al projecte de la nova autopista i 1.706 en contra, de les 32.825 que estaven cridades a votar. Finalment, el «no» al projecte es va imposar amb el 76,31% dels vots entre les dues localitats, amb un 7,28 % de participació a Blanes i un 3,79%, a Lloret.

Tant l'equip de govern (ERC, CiU i PSC) com la resta de grups municipals (PP, Batega per Blanes, ICV-EUiA, C's i la CUP) es van felicitar per aquesta decisió unànime presa en una reunió celebrada dimecres al vespre -deu dies després de la consulta- i la majoria van expressar la «voluntat» de realitzar nous processos participatius en altres qüestions. «Amb molt d'esforç i tot i tenir visions molt diferents del mateix tema, hem arribat a aquest consens, amb una qualitat democràtica d'alt nivell. No és bo per a ningú i és bo per a tothom» va dir el regidor del PP, Salvador Tordera. Una línia en la qual va coincidir C's, que van destacar que tot i que «va ser complicat» trobar un redactat on «ens sentíssim còmodes», el consens obtingut és important «per donar imatge de serietat política davant la Generalitat», va dir el portaveu, Sergio Atalaya.

Per la seva part, Batega per Blanes va demanar a l'equip de govern que «no tingui por a fer vinculants» les pròximes consultes. «No tingueu por a treure les urnes», va reivindicar Jordi Urgell. «Hem creat un precedent. Encetem un nou camí que esperem recórrer plegats, on els processos participatius haurien de ser la norma», va subratllar l'edil de la CUP, Jaume Pujadas.

Més durs van ser ERC i ICV-EUiA qui van criticar l'Ajuntament de Lloret per no organitzar una consulta popular. «Tot i que amb alguns problemes, a Blanes hem deixat votar a la ciutadania. Al poble del costat, no», va dir el republicà, Àngel Canosa. «Hi ha gent que es pensa que el dret a decidir només es defensa per a algunes coses», va criticar el regidor Víctor Catalan, qui va afegir que «el poble no és d'Abertis ni de l'Ajuntament. És de tots». «Avui no s'acaba res, sinó que comença tot, ja que ens tocarà defensar una posició que a la Generalitat no li agradarà gens ni mica» va remarcar Catalan. Així mateix, l'edil d'ICV-EUiA, Joan Salmerón va denunciar que presumptament un empresari local va ser «enxampat» arrencant pancartes sobre la consulta. «Demanem un informe policial per saber si aquesta informació és veritat», va dir Salmerón.