Un grup d'urbanistes ha conclòs que el model turístic de Lloret de Mar és "insostenible i arribarà al seu límit a mitjà termini" en un informe elaborat després de la celebració d'un Seminari Internacional d'Urbanisme el mes de gener passat. Segons el document, que va ser presentat ahir a l'Ajuntament lloretenc, un dels problemes del model turístic i urbà actual és "l'expansió urbana sense ordenació i el consum elevat de sòl i recursos". Així també destaca que el segment al qual s'adreça l'oferta de Lloret és "sovint incompatible" amb la vida quotidiana de la població local, que en el cas de les famílies joves opten per marxar del centre i instal·lar-se a les urbanitzacions dels afores, i que "no està actualitzat" en comparació amb altres destinacions.

"L'oferta turística monoestructurada, centrada en el turisme de sol i platja, agreuja la debilitat de la base econòmica de la població" asseguren els experts en el text on assenyalen també que el centre històric "està perdent la seva cultura i el seu encant". "Com que la vila s'ha centrat en el turisme d'estiu i s'ha apropiat de valors estrangers, franquícies, símbols i signes internacionals, la identitat local ha quedat afectada" assenyalen, entre altres mancances.

Tot i això, els urbanistes de renom mundial, entre els quals s'hi compten Desiree Martínez, César Augusto o Peter Basin, remarquen que Lloret disposa "d'un gran potencial no explorat", que la seva capacitat hotelera és "excel·lent" al llarg de la temporada i que és la base perfecte des d'on explorar la Costa Brava, Catalunya, Barcelona i els Pirineus. "El Passeig marítim és agradable i ampli, una oportunitat per allargar la passejada per la platja" puntualitzen, entre altres punts forts de la localitat.

Propostes de millora

Per tal d'establir millores, aquest grup d'experts fa diverses propostes, entre les quals destaquen la revitalització del centre històric per tal de convertir-lo en "un lloc habitable i agradable per als residents i els turistes". Per aconseguir-ho suggereixen impulsar pensions i hotels boutique; construir i restaurar pisos per a famílies i estudiants; millorar l'espai públic i crear espais nous per a millorar la qualitat de vida tenint en compte criteris de sostenibilitat; fer-lo accessible als vianants i als ciclistes; recuperar les vistes al mar o crear més zona d'aparcament gratuït.

També apunten que caldria construir un eix principal que travessi la vila com una rambla que fomenti la circulació dels vianants -i que inclouria l'Avinguda Just Marlès-, ordenar les entrades i sortides del municipi, impulsar l'explotació turística de l'entorn natural o unificar els camins de ronda que connecten amb Blanes i Tossa. "En aquest punt ja hi estem treballant" va explicar ahir l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, qui va afegir que es tracta d'una actuació "prioritària", entre altres que també es preveu tirar endavant.

D'altra banda, l'informe aporta idees per millorar la seguretat i protegir el medi ambient com eliminar el trànsit dels vehicles al passeig marítim; abordar els problemes d'estacionalitat per a les infraestructures; diversificar l'economia ampliant, per exemple, la temporada a la primavera i la tardor; crear una Facultat de Turisme vinculada a la Universitat de Girona que actuï com un centre de coneixement "un centre de recerca de les tendències del turisme en el present i en el futur i la seva relació amb els actius turístics locals" o convertir Lloret en un laboratori vivent dels llocs turístics sostenibles de la mar Mediterrània.