El Fòrum d'Excel·lència de Lloret de Mar es va obrir ahir, per primera vegada, als lloretencs per mostrar, un dia abans de la seva inauguració oficial, un petit tast del que oferirà els pròxims quatre dies. Però van ser pocs els veïns d'aquesta localitat selvatana els que van decidir treure el cap al Teatre de Lloret i aprofitar l'oportunitat d'escoltar gratuïtament figures de renom internacional com l'expresident d'Uruguai Luis Alberto Lacalle o assistir a un taller de cuina a càrrec del químic Pere Castells.

En el públic, que no passava de la cinquantena de persones, s'hi barrejaven alguns dels més de 130 ponents que participaran en el Fòrum com l'astronauta Donald Petitt, diversos representants de l'Ajuntament, estudiants universitaris o alguns veïns locals. "Sóc uruguaia i no podia perdre l'ocasió de veure l'expresident Luis Alberto Lacalle en un acte gratuït", va remarcar Gabriela Perujo. "Som estudiants de magisteri i hem vingut des de Canàries amb moltes ganes d'escoltar, sobretot, la ponència dedicada a les dones", explicaven Marta Toledo i Mónica Rodríguez, de 20 i 21 anys.

L'obertura de l'acte la va dur a terme l'expresident de l'Uruguai, qui va sobresaltar els assistents en patir una caiguda quan pujava a l'escenari. "Això era per cridar l'atenció", va bromejar Lacalle, qui va poder seguir amb la seva exposició, en la qual va descriure el Fòrum com "una manera d'alimentar-se en forma de tapes. És un espai on conversar i on es pot escoltar gent que és més intel·ligent que un mateix. On s'ofereixen coses molt bones, diverses i per tots els gustos", va elogiar el també advocat i periodista, qui avui realitzarà la ponència inaugural, titulada La situació del món vista des de Llatinoamèrica.

Més personal i emotiva va ser la intervenció de l'expresidenta de l'Equador Rosalía Arteaga, qui va parlar del seu llibre Jerónimo, en el qual narra la seva experiència com a mare d'un nen amb síndrome de Down. "Era el segon dels meus fills, es deia Jerónimo i va morir quan tenia menys d'un any", va relatar Arteaga, qui va explicar que l'escriptura d'aquesta obra va suposar una "catarsi" en la seva vida i com va ajudar moltes famílies de l'Equador en la mateixa situació. "Els nens amb síndrome de Down són un regal especial", va concloure l'expresidenta, qui intervindrà en el fòrum avui al matí.

Taller de cuina

Després d'una breu explicació del sacerdot Ignacio Donoso i el publicista Luis Berango, l'investigador químic Pere Castells va oferir un extens taller de cuina basat en el tema central del fòrum: el futur. "No sóc cuiner, sóc químic i intento demostrar que els cuiners en un futur tindran una importància cabdal en la transmissió de coneixements", va puntualitzar Castells, qui va elaborar una maionesa sense ous o una espuma de pastanaga. "Tot és possible a la cuina, només s'ha de tenir ganes d'innovar", va destacar. Per tancar el "minifòrum", l'il·lusionista Valentín Moro va compartir alguns dels seus trucs i la pianista Samira Trabaue va interpretar dues peces de Robert Schumann.

La segona edició del fòrum reunirà més de 130 personalitats del món polític, econòmic, científic, social o cultural, entre ells tres premis Nobel: David Gross (Premi Nobel de Física, 2004); Erik Maskin (Premi Nobel d'Economia, 2007) i Ada Yonath (Premi Nobel de Química, 2009).