"L'excel·lència no és una opció. És una necessitat del món". Amb aquesta idea va obrir ahir l'expresident de l'Uruguai Luis Alberto Lacalle la segona edició del Fòrum d'Excel·lència de Lloret de Mar, que fins al pròxim 11 de juny reunirà més de 130 joves talents de renom internacional al Teatre de Lloret. Lacalle -que repetia experiència- va ser l'encarregat d'oferir la conferència inaugural, titulada La situació del món vista des de Llatinoamèrica, davant d'un centenar de persones procedents de països tan diversos com Estats Units, Índia, Alemanya o Equador. "Formem part d'una Fundació que potencia els talents i ens han convidat a viure aquesta experiència", explicaven Guillermo Herrero i José Miguel González, dos joves madrilenys que afegien que el "més interessant" del Fòrum és la varietat de temes que es tracten. I darrere seu, un grup d'empresaris lloretencs. "Tinc un negoci de parcs aquàtics i crec que un esdeveniment així, en un futur pot ser essencial per potenciar el municipi" subratllava l'empresari Joan Cama.

El problema de la globalització, els estats coartats pel narcotràfic, el poder dels mitjans de comunicació o la crisi terminal del populisme a diversos països d'Amèrica del Sud van ser alguns dels punts que l'expresident d'Uruguai va analitzar durant una ponència inaugural a la qual van assistir, entre altres, l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, o la directora general de turisme de Catalunya, Marian Muro. "Ha arribat l'hora que la lluita de classes la substituïm per la competència de classes i que en lloc de línies paralel·les que mai es troben, hi hagi una convergència cap a la prosperitat", va reivindicar el també advocat i periodista llatinoamericà. En aquest sentit, Lacalle va assenyalar que en un futur -tema en el qual se centra tot el Fòrum- caldrà educar els joves en l'excel·lència perquè "no siguin substituïbles per la robòtica amb eines que encara no sabem ni quines seran" va concloure.

Després de l'expresident van intervenir la directora de Alumni, Pollyana Netherhole, que va oferir una conferència sobre les claus per triomfar: Passió, Talent i Esforç; i el director del supercomputador de Barcelona, Mateo Valero, que va exposar la utilitat d'aquesta eina en els negocis, les empreses i la recerca. També estava prevista la intervenció de l'exambaixador d'Àustria i president de la Comissió de la ONU per a la prevenció de la caiguda d'asteroides sobre la Terra, Walter Lichem, que finalment es va ajornar. Va tancar l'acte inaugural el pianista Alexei Volodin.

Segona jornada

El Fòrum d'Excel·lència seguirà avui amb una ponència a càrrec de l'expresidenta de l'Equador Rosalía Arteaga; una taula de debat sobre els problemes humanitaris del segle XXI o la intervenció dels astronautes Ellen Baker i Donald Pettit, entre altres actes.