L'Ajuntament de Lloret de Mar no podrà obrir el camí de ronda de Can Juncadella després que el jutjat contenciós número 3 de Girona hagi suspès l'execució forçosa que tenia prevista el consistori per recuperar el camí públic que passa per aquesta finca, vinculada al cercle familiar del president de la República del Kazakhstan.

Així, segons va informar el govern municipal a través d'un comunicat, la resolució es va conèixer el mateix dia que acabava el termini de 10 dies que havia donat l'Ajuntament al propietari de la finca -la mercantil Flinder Data S.A.- perquè "cessés en la seva activitat d'usurpació" abans que, en cas d'incompliment, els serveis municipals procedissin a "recuperar l'immoble" mitjançant "l'execució forçosa" i "sol·licitant, si cal, l'auxili de la força pública i l'autorització judicial". Un ultimàtum que van recolzar tots els grups municipals lloretencs en el ple del passat 30 de maig, a excepció del Millor, que es va abstenir.

Aquest pas està tallat des de 2009 a causa d'un conveni que va signar l'equip de govern d'aleshores -encapçalat per Xavier Crespo (CiU)- amb el propietari, en el qual aquest últim es comprometia a finançar amb uns 400.000 euros, la construcció d'un camí de ronda entre la platja de Canyelles i cala Morisca -d'uns 1.200 metres de longitud- a canvi de tenir tallat al pas el camí públic GR-92 que passa prop de la finca.

El camí de ronda, però, no es va arribar a fer mai. Els propietaris van presentar alguns projectes, que segons el consistori d'aquell moment vulneraven l'acord inicial, motiu pel qual el gener de 2015 la Junta de Govern Local va decidir rescindir el conveni i reclamar als amos de Can Juncadella -que van presentar un recurs contenciós administratiu- que reobrissin el pas.

Durant tot aquest procés, els propietaris van enderrocar el 2010, amb l'autorització de la Comissió d'Urbanisme de Girona, la casa dels masovers i el galliner per construir una mansió-xalet de convidats amb 13 suites, 19 banys, bodega, piscina i saló de te en aquesta zona situada dins l'espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes, a tocar de cala Morisca, i que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Possibilitat d'anar a judici

Després de conèixer la interlocutòria del jutjat de Girona, l'Ajuntament lloretenc va lamentar que el jutge hagi adoptat la "mesura cautelaríssima" de suspendre l'execució forçosa prevista en cas d'incompliment, a petició de Flinder Data S.A, "sense que s'hagi donat veu al consistori" en una resolució que "no admet recurs".

De moment, però, el consistori compta amb un termini de tres dies per tal d'al·legar allò que estimi adient en relació a la mesura de suspensió forçosa adoptada pel jutjat. "Ja hi estem treballant", va assegurar ahir l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, qui va afegir que aquesta resolució no els ha agafat "per sorpresa".

"No ens neguem a discutir amb els propietaris el traçat que ha de seguir el camí de ronda, sempre i quan el pas ja estigui obert", va avançar Dulsat, qui va recalcar que el govern municipal complirà la part que els "pertoca" i que, si cal, aniran a judici.

Per això, el consistori ja ha donat les instruccions als Serveis Jurídics perquè actuïn "en defensa de l'interès públic", garantint que es reobri aquest pas de domini públic que travessa un espai privat.