El Jutjat d'instrucció número 2 de Blanes va citar a declarar ahir com a investigats cinc implicats més en la suposada trama d'adjudicacions fraudulentes de l'Ajuntament de Lloret de Mar a l'empresa GBI Serveis, de l'empresari Gustavo Buesa, tres dels quals són antics càrrecs polítics de la comarca de la Selva. Es tracta de dos exregidors de Lloret quan Xavier Crespo (CiU) era alcalde, Ignasi Riera i Josep Valls, i l'expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria. El jutge els hi atribueixen delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau o exempció il·legal, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics per abús en l'exercici de les seves funcions i tràfic influències.

Valls, que era l'exprimer tinent d'alcalde d'Urbanisme, també va ser detingut durant l'operació Clotilde de tractes de favor amb una suposada trama de blanqueig de capital relacionada amb la màfia russa. El TSJC el va condemnar a vuit anys i mig d'inhabilitació i a pagar 300.000 euros de multa per prevaricació i suborn. També van citar a declarar com a investigat l'expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, qui va ser detingut arran del cas Manga per la seva suposada vinculació amb una trama de corrupció que es lucrava a través d'adjudicacions públiques fraudulentes. Després de passar a disposició judicial a Lugo, va quedar en llibertat sota una fiança de 18.000 euros però investigat per delictes de suborn, prevaricació, tràfic d'influències, violació de secrets o malversació de fons públics, entre d'altres.

Un altre exregidor de l'equip de govern del llavors alcalde Crespo (també condemnat pel TSJC pel cas Clotilde) que va declarar ahir va ser Ignasi Riera, que era responsable de l'àrea de serveis al consistori lloretenc. «Estic molt tranquil perquè vam treballar intensament durant tot aquest període per tenir el millor contracte de neteja per prestar el millor servei als ciutadans de Lloret», va dir Riera als mitjans de comunicació. «Tinc la consciència tranquil·la d'haver fet la feina ben feta», va afegir. També consten com a investigats una tècnic de Medi Ambient de Lloret, Anna Aulet; i l'apoderada de GBI Serveis i gerent de l'abocador, Raquel Castañón.

Les donacions a CDC

Per la seva part, l'empresari Gustavo Buesa va assegurar en la seva declaració al jutjat de Blanes com a investigat, que les adjudicacions que l'Ajuntament de Lloret de Mar va fer a la seva empresa, GBI Serveis, durant els anys 2007 i 2011 són «impecables i dins la legalitat». La Guàrdia Civil va detenir Buesa la setmana passada en el marc de l'operació Tro contra suposades contractacions públiques fraudulentes. Després de passar una nit a la garjola, va sortir en llibertat i ahir va passar a disposició judicial. En el jutjat, Buesa va negar haver rebut cap tracte de favor per part de l'equip de govern quan l'any 2007 li van adjudicar la construcció del centre de tractament de residus i el 2011 GBI Serveis va guanyar el concurs d'un macrocontracte que abasta la gestió de les escombraries i la neteja de platges. «Tot el comportament de l'empresa ha estat impecable i dins la legalitat, per tant esperem que tot això passi com més aviat millor», va afirmar Buesa. L'empresari va explicar que va respondre a totes les preguntes que li van formular al jutjat. «Ha fet una declaració extensa en tot el que se li ha demanat, no ha esquivat cap pregunta i ha dit la veritat sobre el que hi ha, a aquestes alçades no veiem que hi hagi cap indici d'una conducta irregular i molt menys delictiva», va detallar l'advocat de l'empresari, Carles Monguilod.

Com ja va passar en l'interrogatori de la Guàrdia Civil, al jutjat li van tornar a preguntar a Buesa sobre les donacions de 550.000 euros que va fer, en quatre anys, a la Fundació CatDem, vinculada a CDC. Els investigadors sospiten que aquestes aportacions econòmiques podien servir per aconseguir tractes de favor. «Les tinc declarades a la comptabilitat de la companyia i són legals, no il·legals», va assegurar. A més, va recordar que «les fundacions no adjudiquen absolutament res» i va justificar les donacions per una qüestió «d'ideologia».

Segons Monguilod, de les declaracions judicials dels tres testimonis citats -Valls, Riera i Fauria- «no es desprèn» cap indici de delicte. «El cas es troba en instrucció, el fiscal demanarà diligències de prova i nosaltres també, però espero poder demanar aviat que s'arxivi perquè no hi veig cap tipus de conducta delictiva», va dir l'advocat. Buesa va negar sentir-se víctima de cap persecució relacionada amb la seva ideologia o els seus negocis.

També van declarar ahir com a investigats l'interventor del consistori lloretenc, Carles Arbó, i el secretari municipal Rafael Garcia. Tots dos van ser detinguts la setmana passada en el marc de l'operació Tro, durant les hores que van durar els escorcolls dels seus despatxos. Després, van quedar tots en llibertat però citats a declarar al jutjat.