El vedell d´alt valor genètic Ray Monterey Prudence, nascut el 27 de desembre de 2015 a l´explotació EFA Aymerich SCP de Can Thió de Franciac, serà el primer vedell frisó de l´Estat espanyol que s´exporta com a semental per a inseminacions artificials. En Ray, que va participar en la subhasta internacional en línia organitzada per Eurogenes, va ser adquirit per 19.000 euros per SEMEX Canadà, la companyia multinacional capdavantera en la genètica canadenca.

El semental és propietat de dos ramaders pertanyents a l´Associació Frisona de Girona (AFRIGI), Eduard Aymerich, d´EFA Aymerich SC, del mas Can Thió de Franciac, i Francesc Raset, de Can Raset SC, del mas Raset de Vidreres. Aquesta associació treballa conjuntament amb els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona, tant en el control lleter com en la millora genètica del bestiar boví arreu de la província de Girona.

En Ray, fill del semental nord-americà genòmic View-Home Monterey i de Guston Supersire Prudence, filla del toro número 1 dels Estats Units Seagull-Bay Supersire, partirà aviat cap a un centre d´inseminació situat a Hongria, propietat de SEMEX Canadà, per començar la seva futura carrera com a semental frisó. Aquesta exportació és un clar exemple dels bons resultats de la col·laboració entre AFRIGI i SEMEGA, com també de la tasca dels joves ramaders gironins que, en temps difícils per al sector lleter, opten per innovar i millorar per fer front als reptes del futur. Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona es van crear l´any 1970 amb l´objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d´assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic, de formació i de divulgació.

No és la primera vegada que un vedell de les comarques gironines assoleix els barems genètics més elevats. Al 2013 un reconegut centre d´inseminació artificial del País Basc va adquirir «Messi», un toro criat a la granja Camps i Armet de Monells. El centre en qüestió, l´empresa basca Aberekin S.A., va fer-se amb el vedell basant-se en un estudi genètic anomenat genotipificació, capaç de predir la qualitat de l´esperma de l´animal. En el seu moment, el toro Messi era un dels 200 bovins que SEMEGA havia sotmès a aquesta tècnica.

La genotipificació permet conèixer les característiques del vedell en un termini de dos mesos: alçada, producció de llet, pes, proteïna, greix, etc. En aquella ocasió, Messi va treure una puntuació de 3.400 d´un màxim de 3.600. Com Ray, el valor de Messi serà el de poder engendrar toros de bona qualitat i sobretot vaques alletants de molt alta qualitat.

També altres animals han despertat interès fora de la demarcació. L´any 2009 les Forces Armades de l´Estat van llogar un burro català a un ramader de Lloret de Mar per usar-lo com a semental i fer mules.

La bèstia, Sam, va ser arrendada pel Centre de Cria Cavallina de l´Exèrcit per tal de renovar la sang dels seus animals i evitar així les deformacions i les tares que sorgeixen amb la consanguinitat de les espècies. La missió de Sam era muntar les femelles i també fer-li treure esperma per disposar-ne qualsevol ramader interessat en adquirir la seva genètica. També el van destinar a l´experimentació en l´encreuament de races i espècies, com per exemple entre ruc i euga, per buscar muls i mules i analitzar-ne les seves característiques.