L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha aconsellat als menors de 16 anys i als majors de 60 que no consumeixin aigua de l'aixeta a causa de «l'elevada concentració de fluor» existent a la xarxa pública com a conseqüència de la sequera. El consistori va emetre ahir un ban municipal per informar d'aquest fet a la població després que, en les últimes analítiques realitzades, es detectés un augment en el nivell de fluor, situant-se per sobre d'1,5 mg/l en l'aigua potable. Tot i que el fluor no és considerat com un element tòxic agut, la seva ingesta continuada pot representar un perill per a la salut. Així, concentracions entre 0,5 i 1 mg/l protegeixen la població infantil de la càries dental, en canvi concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar un risc de fluorosi dental. Per a gent gran, concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar risc de fluorosi òssia.

Davant d'aquests riscos l'Ajuntament ha recomanat també que no s'utilitzi l'aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada, tot i que especifiquen que es pot usar per dutxar-se i rentar la roba o els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

Solució puntual

De moment, el consistori ja ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que autoritzi a l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) perquè durant uns dies alliberi aigua des de l'embassament del Pasteral fins al sifó que dóna a la riera de Santa Coloma i permeti així que es recarregui l'aqüífer que abasteix el municipi, que està pràcticament buit a causa de la sequera. Una solució que segons el govern colomenc «no servirà per acabar amb els problemes d'abastament que pateix Santa Coloma de forma periòdica». «És degut a la sobreexplotació d'aquest aqüífer, i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional, que a l'estiu patim aquests problemes», va assegurar l'alcalde, Joan Martí, qui va afegir que per garantir el subministrament d'aigua potable «només hi ha una solució que realment sigui efectiva: connectar-nos a una altra font d'aigua».

L'any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va imposar la connexió amb la dessaladora de Blanes, una actuació que tampoc es va fer.