30 de agost de 2016
30.08.2016

L'aigua de Santa Coloma torna a ser apta per al consum

S'ha alliberat aigua des de l'embassament del Pasteral per recarregar l'aqüífer que abasteix el municipi

30.08.2016 | 13:53

L´aigua de xarxa de Santa Coloma de Farners torna a ser apta per al consum. Les darreres analítiques indiquen que els nivells de fluor de l´aigua es troben dins els paràmetres de normalitat establerts per la normativa sanitària i per tant ja no hi ha cap risc. El 8 d´agost passat l´Ajuntament va emetre un ban on desaconsellava beure aigua de l´aixeta a menors de 16 anys i majors de 60 perquè s´havia detectat una elevada concentració de fluor a la xarxa pública com a conseqüència de la sequera. El consistori va reclamar a l´Agència Catalana de l´Aigua que desembassés aigua del Pasteral per recarregar l´aqüífer que abasteix els pous municipals. Una mesura que l´ACA va tirar endavant fins a dia d´avui. La contenció del consum d´aigua per part dels ciutadans ha contribuït també a revertir la situació, segons l´Ajuntament, que recorda que cal seguir fent un ús responsable de l´aigua. El consistori demana, a més, una connexió al Pasteral per posar fi als problemes d´abastament d´aigua que pateix el municipi.

A principis d´agost l´escassetat d´aigua a la riera que abasteix els pous del municipi n´havia elevat la concentració de fluor (per sobre d´1,5 mg/l), i el seu consum podia representar un risc per a la salut de nens i joves menors de 16 anys i persones majors de 60, motiu pel qual l´Ajuntament colomenc va emetre un ban desaconsellant-ne el consum per part d´aquests col·lectius.

Amb la recuperació dels nivells de concentració de fluor, el consum d´aigua de xarxa deixa de representar un risc. No obstant això, es manté la recomanació de fer un ús responsable de l'aigua. L´Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha emès aquest dimarts un ban municipal on s´informa als ciutadans que poden tornar a consumir l´aigua de la xarxa amb normalitat alhora que els agraeix la col·laboració. No obstant això, l´alcalde del municipi, Joan Martí, recorda que "mentre no canviï la situació de sequera cal continuar amb les mesures d´estalvi d´aigua".

Mesures per reduir el consum d´aigua de la xarxa pública
La sequera i la previsió meteorològica van portar a l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners a aplicar mesures per reduir l´ús d´aigua provinent de la xarxa pública des de finals de juliol. El consistori va disminuir la quantitat d´aigua apta per al consum humà que s´utilitzava en la neteja de carrers i ha estat utilitzant la de l´Estació Depuradora d´Aigües Residuals (EDAR) per al reg dels jardins públics i rotondes, amb autorització de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) i del departament de Salut. Les recomanacions d´estalvi, encara vigents, proposen dutxar-se en lloc d´omplir banyeres, optimitzar l´ús dels electrodomèstics com la rentadora o el rentavaixelles fent-los funcionar un cop estiguin ben plens, introduir una ampolla d´aigua a la cisterna dels vàters per reduir a la meitat el consum d´aigua, i regar flors i plantes a primera o a darrera hora del dia.

L´Ajuntament reclama connectar la xarxa al Pasteral
A principis d´agost l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners va demanar a l´ACA que autoritzés a l´empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) perquè durant uns dies alliberés aigua des de l´embassament del Pasteral fins al sifó que dóna a la riera de Santa Coloma i permetés així que es recarregués l´aqüífer que abasteix el municipi. L´ACA s´hi va avenir i ha estat alliberant aigua fins avui. Des del consistori subratllen que aquesta mesura ha permès solucionar el problema aquest estiu però adverteixen que no posarà fi als problemes d´abastament que consideren que pateix el municipi. Segons diuen, el problema es reprodueix gairebé cada estiu "degut a que la xarxa de subministrament d'aigua potable s'abasteix de forma exclusiva dels pous municipals, que treuen l'aigua de l'aqüífer de la riera de Santa Coloma". Per l´alcalde, Joan Martí, el problema rau en la "sobreexplotació d'aquest aqüífer i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional". És per això que només hi veuen una única solució que "realment sigui efectiva", com és connectar el municipi a una altra font d´aigua.

En aquest sentit, recorden que l´any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va "imposar" la connexió amb la dessaladora de Blanes. "Al final, no s'ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que l'ACA ha acabat reconeixent que l'alternativa bona és connectar-se al Pasteral, deixant de banda la dessaladora", subratlla Martí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook