La comarca de la Selva és, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la segona regió amb més activitat sísmica de Catalunya, després dels Pirineus. De fet, aquesta àrea geogràfica ha registrat dos terratrèmols en només deu dies amb zona epicentral a la comarca de la Selva. El primer, de magnitud 2,2 en l'escala de Richter, va tenir lloc el passat 25 d'agost a les 6.04 h del matí; i el segon sisme, registrat ahir a les 10.26 h i de magnitud 3,6, que es va percebre a la comarca de la Selva però també al Gironès, al nord del Maresme i al Vallès Oriental.

Es tracta d'una activitat sísmica que segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s'ha intensificat durant aquest mes d'agost, període en què ha registrat vuitanta-dos sismes en vint-i-set dies. D'aquests, vuitanta han estat inferiors a una magnitud de 2, i els dos restants han superat els 2 graus en l'escala de Richter.

ACTIVITAT SÍSMICA A GIRONA del 8 d'agost al 9 de setembre

Elaboració pròpia a partir de les dades de l'Institut Cartogràfic.

Tot i així, malgrat que el terratrèmol que ahir va sacsejar la comarca de la Selva també va ser percebut en comarques properes a l'epicentre del sisme, la sismòloga de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Janira Irizarry va assegurar que la magnitud mínima de perceció dels terratrèmols és de 2,4 graus en l'escala de Richter, per la qual cosa la majoria dels sismes registrats a la comarca en aquest període -entre el 8 d'agost i el 2 de setembre de 2016- no han pogut ésser percebuts per la població. Tot i així, l'històric de terretrèmols que ha patit la comarca de la Selva en els darrers anys -concretament el 2008 i el 2010- i de magnituds similars al que es va produir ahir recorden que la comarca es troba en una de les zones amb major activitat sísmica del país.

Una vintena de rèpliques

El terratrèmol de 3,6 graus que ahir al matí va fer tremolar la comarca de la Selva va registrar més d'una vintena de rèpliques en tres hores. La primera es va identificar a les 10.29 -tres minuts després del sisme- i va anar acompanyada de més d'una vintena de rèpliques de magnituds inferiors als 2 graus en l'escala de Richter, per la qual cosa van ser imperceptibles pel conjunt de la població.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va assenyalar que les rèpliques registrades després del sisme formen part del comportament habitual en aquesta zona després d'un terratrèmol de magnitud 3,6 en l'escala de Richter, pel que va assegurar que les rèpliques es podrien prolongar durant tota la setmana.

En aquest sentit, Irizarry va assenyalar que no es preveu un terratrèmol de magnitud superior al que es va produir ahir i va afirmar que la previsió és que al llarg dels propers dies les rèpliques vagin reduint la seva intensitat i els nivells d'activitat sísmica retornin als paràmetres habituals.

Tot i així, el nombre de rèpliques registrades ahir podria augmentar en les properes hores, ja que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya haurà de continuar localitzant i identificant les rèpliques de menor magnitud.