El responsable dels quatre hotels de Lloret de Mar que estaven punxant la llum -Sun Village, Marina Sand, Mediterranean Sand i Savoy- deu 450.000 euros a l´Ajuntament en concepte de taxes, impostos municipals i rebuts d'aigua. El deute fa dos anys que s´acumulava i l´Ajuntament ja l´havia reclamat a través del Consell Comarcal de la Selva. A més, en el cas del Marina Sand no tenia ni comptador i havia fet una connexió il·legal. Gas Natural també ha detectat algunes anomalies en la instal·lació de dos hotels més però, en aquests casos, no comprometen la seguretat. En el cas de la llum, el deute amb Endesa és de 210.000 per rebuts impagats i 168.000 euros estafats mentre tenia la llum punxada.

El consistori va donar de marge fins avui al matí per desallotjar les 600 persones que hi havia al Marina Sand i el Savoy -els altres dos hotels ja estaven tancats- i tancar els establiments. Si no compleixen enviarà la policia. L´Ajuntament també ha iniciat els tràmits per sancionar-lo per la via penal i civil i alerta que serà molt exigent a l´hora de tornar a donar la llicència per tal que els quatre hotels pu­guin tornar a obrir. En total, els quatre establiments tenen 666 habitacions.

Entre els clients dels establiments regnava ahir l´enuig i el desconcert perquè molts es van assabentar del seu reallotjament a través dels mitjans de comunicació i ningú els havia explicat el motiu concret. A mitja tarda, l´operador turístic World2meet ja havia trobat lloc per al 90% dels clients en hotels de Malgrat, Blanes, Lloret, Tossa i Platja d´Aro.

Segons defensa l´alcalde, ha estat complicat detectar els impagaments perquè darrere dels hotels hi ha quatre societats diferents. Tanmateix, ha assegurat que els pagaments ja s'havien reclamat i s'estan tramitant a través del consell comarcal de la Selva.

Respecte al Marina Sand, que té 236 habitacions, Dulsat considera que s´ha produït un fet greu que ha compromès la seguretat del clients perqué estava connectat il·legalment al subministrament de gas, quan segons Gas Natural s´havia donat de baixa el març passat. La companyia està calculant l´import estafat aquests mesos.

En el cas dels altres tres hotels, la companyia distribuïdora de gas informa que en dos d´aquests (el Savoy i el Sun Village) han revisat la instal·lació i han detectat «petites anomalies» que, segons remarquen, en cap cas comporten la seguretat de l'establiment. En el cas del Mediterranean, els tècnics no hi han pogut accedir perquè estava tancat i ho faran properament.

L´alcalde ha lamentat els fets i ha assegurat que són molt greus i que «iniciarem accions legals tant per la via penal com per la via civil perquè el missatge que volem donar és clar: «a Lloret no tot s´hi val», ha manifestat. Dulsat defensa que l'Ajuntament no podia conèixer l´abast de la situació en aquests quatre hotels perquè es tractava d'una qüestió entre la cadena hotelera i com­panyies alienes a l'Ajuntament.

El consistori no tornarà a donar els permisos pertinents als hotels fins que demostri que té tots els subministraments restablerts i les connexions legals. Arran d'aquest cas, l'Ajuntament demanarà als hotels de la població que presentin regularment inspeccions externes per demostrar que tenen totes les connexions i subministraments en regla com ja van fer el 2011 amb les discoteques i locals d´oci nocturn.