La construcció de la nova resclosa al Molí de les Pipes d'Arbúcies, reivindicada durant dues dècades, podria començar l'estiu de 2017. Així ho va avançar l'alcalde, Pere Garriga (EPA) qui va dir que l'actuació s'ha de fer quan "baixa menys aigua per la riera, que és quan es pot treballar amb més normalitat", i que coincideix amb els mesos d'estiu.

El projecte executiu per construir la nova resclosa, que ha de substituir la infraestructura dels anys vuitanta que hi ha actualment en aquest paratge natural i que està feta amb sacs de sorra i pedres, es va aprovar de manera inicial i per unanimitat, en el ple del mes de març passat. Feia més de 20 anys que l'Ajuntament esperava aquesta actuació, ja que quan es produeixen riuades, la força de l'aigua rebenta o arrossega aquests sacs, escampant la sorra torrent avall. "La riera d'Arbúcies està protegida a nivell mediambiental i es troba en el Parc Natural del Montseny i aquesta obra era necessària per evitar-ne la contaminació i per mantenir l'equilibri entre el cabal i el consum de l'aigua de boca de la gent del poble", va explicar l'alcalde, Pere Garriga (EPA).

Ubicada al sector de l'antic Molí de les Pipes, aquesta resclosa permet elevar el nivell de l'aigua de la riera -a la qual ressegueix transversalment- per tal de derivar el corrent fora de la seva llera, formant un rec que permet el regadiu dels terrenys destinats a l'agricultura. "A Arbúcies tothom té horts, conreus o feixes i el reg serveix per anar-los alimentant pendent avall", va remarcar Garriga, qui va subratllar que a la localitat l'aprofitament de l'aigua d'aquesta riera s'ha fet des de l'edat mitjana, època d'ençà de la qual es té documentació de l'existència de les diverses rescloses.

Aquesta obra, que consistirà a substituir la resclosa actual per una feta de formigó revestida de pedra i que inclourà una escala de peixos, tindrà un cost d'execució de 125.000 euros que, segons el batlle, assumirà "íntegrament" l'empresa Sorea que gestiona el servei local de l'aigua abastint el 97% de la població. Als anys 90, aquesta empresa ja es va encarregar de la construcció dels abeuradors i de la canalització entubada del reg. Segons Garriga, el projecte ja compta amb el vistiplau del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, de l'ACA i de Parcs Naturals de Catalunya. "Aquest projecte s'ha fet tenint en compte que la resclosa es troba a 40 metres d'un pont romànic catalogat i al costat de l'antic Molí de les Pipes, documentat des de fa més de 1.000 anys", va dir el batlle.