L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va inaugurar ahir oficialment les noves instal·lacions remodelades i ampliades de la depuradora d'Anglès, que ja funcionen des del passat mes d'abril. Aquests treballs, que han tingut un cost d'1.030.463,25 euros (IVA inclòs), finançats íntegrament per la Generalitat, es van iniciar el mes d'abril del 2015 i van consistir en la construcció de dos nous decantadors -entre altres equipaments- destinats a millorar el rendiment de la decantació secundària i reduir els nutrients, aconseguint una millora mediambiental del riu Ter.

«Fa molts anys, Catalunya va fer una aposta pel sanejament, i actualment ja compta amb 503 depuradores en servei que sanegen les aigües residuals del 97% de la població catalana», va explicar el director de l'ACA, Jordi Agustí, qui va precisar que el fons per fer aquestes inversions es genera amb el pagament del cànon de l'aigua. «Amb aquest cànon que paguem entre tots, no només hem de fer obres noves, sinó millorar les instal·lacions existents, com la d'Anglès, que ens quedava petita, obsoleta i no tenia recorregut», va valorar Agustí, que va destacar la insistència del Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament anglesenc a l'hora de reivindicar la «necessitat» de fer aquestes obres que, segons Agustí, «contribuiran a la millora mediambiental i de la qualitat de l'aigua del Ter».

Visita a la planta

L'acte d'inauguració va consistir en una visita guiada a la planta, durant la qual es van explicar les millores realitzades i que va comptar amb la presència -entre altres autoritats- de: l'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset; el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu; l'alcalde de la Cellera de Ter, David Sarsanedas; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló.

Ubicada al costat de l'empresa Antex, la depuradora d'Anglès va ser construïda l'any 2003 i actualment dóna servei als municipis d'Anglès i la Cellera del Ter. Té una capacitat de disseny de 4.500 m3/dia i 24.150 habitants equivalents, ja que tracta les aigües residuals domèstiques urbanes i de les activitats econòmiques i industrials assimilables a urbanes. «Les obres de la nova depuradora ens obren les portes a moltes possibilitats. Ens dóna garanties de compliment de la normativa europea pel que fa a medi ambient, i això és una gran notícia perquè el riu Ter és molt important per a nosaltres», va elogiar l'alcaldessa d'Anglès, qui va destacar també que l'ampliació permetrà que altres municipis com la Cellera «s'hi puguin connectar» i facilitarà «el creixement industrial» de la zona.

Per la seva part, Balliu també va destacar que aquestes noves instal·lacions permetran que en un futur la Cellera de Ter «s'hi pugui connectar». «Les obres van començar a l'abril del 2015 i van durar un any, fins aquest mes d'abril, quan es va decidir posar-la en funcionament de seguida, perquè era una necessitat que tenia aquest territori», va precisar el president del Consell en relació a la tardança de la visita inaugural, realitzada quatre mesos després d'haver-se finalitzat els treballs de remodelació i ampliació.