L'exalcalde d'Anglès, Pere Figuereda (CiU), declara al Jutjat d'instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners com a investigat per la compra de l'antiga fàbrica tèxtil Burés. La fiscalia anticorrupció veu indicis de delicte darrere l'operació de compravenda que l'equip de govern liderat per Figuereda va tancar amb la societat Buretex S.A. l'any 2008. Una de les irregularitats que investiga és per què l'ajuntament va acabar adquirint l'edifici assumint el deute d'1,8 MEUR que arrossegava l'antic propietari quan hi havia acords i informes que descartaven la compra si hi havia càrregues. Una altra possible irregularitat és el pagament, per part del consistori, de 480.000 euros d'IVA que no tocaven.

Aquest dimecres, l'exalcalde Pere Figuereda ha declarat com a investigat (el que abans s'anomenava imputat) per diverses possibles irregularitats que la fiscalia anticorrupció veu darrere l'operació. El Jutjat d'instrucció 1 de Santa Coloma de Farners també ha pres testimoni a l'actual alcaldessa Àstrid Desset, la interventora municipal i l'administrador de la societat Buretex S.A.

La compravenda de l'antiga fàbrica es va tancar el 2008. Aleshores Figuereda (CiU) governava amb el PSC i l'equip de govern va acordar adquirir l'immoble de 14.000 metres quadrats per uns 4 milions. Segons un acord de ple i els informes d'un notari i de l'Institut Català de Finances, l'operació immobiliària tenia com a requisit que no es comprarien les instal·lacions de la Burés si hi havia càrregues, és a dir, si arrossegava deutes de l'antic propietari.

Figuereda va ser qui va signar l'acta de compravenda.La fiscalia veu indicis de delicte perquè l'ajuntament va acabar tancant l'operació immobiliària tot i que la societat arrossegava deutes amb Hisenda i la Seguretat Social per valor d'1,8 milions. De fet, el Tribunal de Comptes ja va qualificar de "negligent" l'actuació de l'equip de govern del 2008.

A la sortida del jutjat, l'exalcalde no ha volgut fer declaracions però fonts properes al cas han detallat que argumenta que desconeixia l'existència d'aquestes càrregues quan va tancar l'acord. L'Ajuntament d'Anglès encara no ha hagut de fer front al pagament dels deutes de la Burés però l'alcaldessa adverteix que seria un cop dur per a l'economia del municipi. "Són moltíssims diners per a nosaltres, estem en pla d'ajust, altament endeutats per sobre del 100% i és un municipi que té dificultats, només ens faltaria ara assumir aquests 1,8 milions", ha exposat l'alcaldessa.

L'ajuntament, perjudicat

Desset també ha declarat aquest dimecres als jutjats. "Se'ns ha citat a l'Ajuntament d'Anglès com a perjudicat i sóc aquí per defensar els interessos dels anglesencs", ha detallat Desset. Tots els grups municipals d'Anglès van acordar en el ple extraordinari del 25 d'octubre que l'ajuntament es personés a la investigació oberta perquè, quan s'executi el deute de l'antiga propietat de la fàbrica, l'actuació de l'exalcalde pot acabar provocar un dany econòmic a les arques municipals.L'alcaldessa ha detallat que, a banda de les càrregues d'1,8 milions, també s'han detectat altres irregularitats en la compra de la fàbrica.

Arran de l'adquisició de les instal·lacions, l'ajuntament va pagar 480.000 euros d'IVA quan no havia d'haver-ho fet perquè les tres naus eren elements de patrimoni industrial. Una altra conseqüència del deute de la Burés és que l'anterior equip de govern d'Anglès (Per Anglès Units , PAU) no va poder tancar la venda d'una de les naus a la cadena de supermercats Bonpreu. L'empresa estava disposada a pagar 225.000 euros a l'ajuntament però les càrregues van fer fracassar l'acord. Fonts del cas han indicat que l'actuació de Figuereda en l'afer de la compra de la Burés podrien constituir delictes de prevaricació administrativa o malversació de diners públics. L'origen de la investigació és la documentació que la interventora de l'Ajuntament d'Anglès va fer arribar a la fiscalia. Es tracta de la mateixa informació que el consistori ja havia tramès abans al Tribunal de Comptes i que va desembocar, fa mig any, en un informe que assenyalava possibles irregularitats i negligències per part de l'exalcalde.