L'adquisició de l'antiga fàbrica tèxtil Burés d'Anglès per part de l'Ajuntament es va produir de forma estranya i el Jutjat d'Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners investiga si l'exalcalde del municipi, Pere Figuereda (CiU), va cometre una irregularitat en aquesta operació. El govern liderat per Figuereda va comprar aquest edifici l'any 2008 passant per alt els informes notarials i de l'Institut Català de Finances que només autoritzaven l'operació si l'edifici estava lliure de càrregues.

En el moment de la compravenda, Buretex S.A. -propietari de la nau de 14.000 metres quadrats- tenia un deute d'1,8 milions amb Hisenda i la Seguretat Social-. Però aquest no és l'únic element que grinyola en aquesta operació, ja que també s'hi ha de sumar el fet que la compravenda es va fer amb IVA (l'Ajuntament va pagar 480.000 euros) quan, en tot cas, només podia estar subjecte a l'impost de transmissions, del qual l'Ajuntament estava exempt.

Anglès no ha pogut recuperar aquest pagament indegut de l'IVA perquè, com indica l'advocat que el representa -Jaime Martel-, «no es va poder desgravar perquè mai s'havia d'haver subjectat a l'IVA i Hisenda no el va poder tornar perquè el venedor tampoc el va pagar».

La fiscalia anticorrupció considera que l'exalcalde d'Anglès durant el mandat 2007-2011, Pere Figuereda, és responsable d'aquestes irregularitats i per això l'expolític va declarar ahir com a investigat (abans anomenat imputat) davant del jutge instructor. Figuereda, que governava amb coalició amb el PSC, va adquirir la nau de 14.000 metres quadrats per 4 milions d'euros -més les càrregues de l'antic propietari- tot i els informes contraris. En sortir dels jutjats va declinar fer declaracions però la seva justificació en seu d'instrucció es va centrar a indicar que va fer cas dels tècnics i va firmar el que li van indicar.

Vincular la seva actuació als tècnics municipals implicarà que durant els propers dies el jutjat citarà a declarar en qualitat de testimoni les persones vinculades a aquesta operació. Ahir també van passar per la sala l'actual interventora del consistori i l'administrador únic de Buretex S.A., empresa propietària de la nau.

L'administrador va indicar que la seva voluntat sempre va ser eixugar les càrregues que arrossegava, però que no se'n va sortir. No obstant això, la clau de volta de l'assumpte es troba en l'adquisició d'aquest immoble amb independència de si l'antic propietari tenia deutes amb Hisenda i la Seguretat Social, ja que és el que comprador qui accepta les condicions del que es ven.

Abans de l'adquisició de la nau, la compravenda es va acordar per ple i, d'acord amb un informe notarial i de l'Institut Català de Finances, l'operació només podia ser autoritzada si les instal·lacions estaven lliures de càrregues perquè, d'altra manera es posava en risc les malmeses arques municipals. El Tribunal de Comptes va qualificar de «negligent» l'actuació de l'equip de govern quan va materialitzar la compra.

L'actual alcaldessa, Àstrid Desset (CiU), que ahir va comparèixer al jutjat per acceptar l'oferiment d'accions i permetre que l'Ajuntament es personi en aquest cas com a part perjudicada, va declarar a l'Agència Catalana de Notícies que, a dia d'avui, encara no s'han hagut de pagar els 1,8 milions corresponents a les càrregues de les naus de la Burés. «Són moltíssims diners per a nosaltres, estem en pla d'ajust, altament endeutats per sobre del 100% i és un municipi que té dificultats, només ens faltaria ara assumir aquests 1,8 milions d'euros», va indicar.

El passat 25 d'octubre, tots els grups municipals d'Anglès van acordar en un ple extraordinari que l'Ajuntament s'havia de personar en aquesta investigació perquè el dia que s'executi el deute de l'antiga propietat de la fàbrica, l'actuació de Figuereda pot acabar provocant un quantiós perjudici econòmic a les arques municipals.

La compra de les tres naus de la Burés també va provocar que l'anterior equip de govern d'Anglès (Per Anglès Units , PAU) no pogués tancar la venda d'una de les naus a la cadena de supermercats Bonpreu. L'empresa estava disposada a pagar 225.000 euros a l'ajuntament però les càrregues van fer fracassar l'acord.

L'afer de la compra de la Burés podria constituir delictes de prevaricació administrativa o malversació de diners públics. L'origen de la investigació és la documentació que la interventora de l'Ajuntament d'Anglès va fer arribar a la fiscalia en detectar aquestes anomalies.

Precisament és la mateixa informació que el consistori ja havia tramès al Tribunal de Comptes i que va servir de base a l'informe que assenyalava possibles irregularitats i negligències per part de l'exalcalde.