La secretària d'Amer, Concepción Aguilera, i l'exalcalde d'ERC, Xavier Targa, poden acabar jutjats per malversació de cabals públics davant un tribunal popular després que el Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners hagi desencallat un procediment aturat fa més de dos anys.

El juny de 2014, l'Ajuntament va querellar-se contra la secretària pel presumpte desviament de 26.822,26euros del compte municipal al Tribunal de Comptes per saldar les costes d'un procediment privat de l'any 2000.

En els darrers dos anys i mig, la instrucció del cas a penes ha pogut avançar per la impossibilitat d'escoltar la declaració de la funcionària, qui cada vegada que ha estat citada ha aportat un certificat mèdic justificant la seva indisposició.

Aquesta situació anòmala va dur la Fiscalia a revisar les actuacions per descartar que les incompareixençes obeïssin a maniobres dilatòries. És en aquest repàs d'actuacions on va detectar que l'exalcalde, metge de professió, havia firmat alguns dels justificants mèdics de la secretària i també era cosignatari de les dues ordres de pagament d'11.589,91 euros i 15.222.35 euros que van servir per pagar al Tribunal de Comptes a través del comptes de l'Ajuntament.

A principis d'estiu, el fiscal del cas, Enrique Barata, va emetre un informe on considerava que la secretària i l'exalcalde eren responsables d'un delicte de malversació de fons públics per haver sostret diners de les arques municipals per eixugar els deutes particulars que Aguilera tenia amb el Tribunal de Comptes.

En el mateix informe, el fiscal sol·licitava que se'ls obrís a ambdós un procediment davant el jurat popular i se'ls cités a declarar. Reclamava també que l'Ajuntament aportés els llibres comptables d'on es van desviar els diners; els documents oficials «que l'acusada falsament va confeccionar perquè apareguessin com una despesa de l'Ajuntament» i s'aportés l'auditoria que va detectar aquests moviments i va motivar la primera querella.

Per evitar que la secretària torni a evitar la compareixença davant el jutge instructor al·legant problemes de salut, el fiscal va sol·licitar en el mateix informe que un metge forense l'examini i dictamini si es troba en condicions de comparèixer. En cas afirmatiu, demana que se la torni a citar i se l'adverteixi que acabarà detinguda si obstaculitza la seva declaració.

En cas que es trobi impossibilitada físicament se li prendrà declaració judicial a casa seva en presència del jutge, el lletrat de l'administració de justícia, el fiscal, el seu advocat i una dotació policial.

Nova dilació

Les declaracions encara no s'han produït perquè hores abans del darrer senyalament de compareixença l'advocat de l'exalcalde -Josep Sensada- va recórrer la diligència de citació del jutge instructor al·legant que no se l'havia informat dels delictes pels quals investiguen el seu client. Tanmateix, la Llei del Tribunal del Jurat especifica que una vegada incoat el procediment judicial, les parts seran citades per llegir-los els càrrecs i seguidament prestaran declaració (art. 25). És a dir, que el mateix dia de la compareixença se'ls informa de l'acusació i després se'ls interroga.

Ahir s'havia d'haver celebrat la vista d'apel·lació d'aquest recurs a la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona però va quedar suspesa perquè no havia sigut citada l'acusació particular -exercida pel lletrat Manel Mir.