El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser investit aquest divendres a la nit, confrare d'honor per la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, la màxima distinció que atorga aquesta entitat. D'aquesta manera, l'exalcalde de Girona es va convertir en la quarta personalitat a ostentar aquest reconeixement després de Xavier Russet, de Ratafies Russet, investit l'any 2013; el conegut personatge radiofònic Senyor Marcel·lí, el 2014; i Josep Roca, d'El Celler de Can Roca, que ho va ser l'any passat.

«La ratafia és un licor d'herbes que resumeix molts dels valors que ens han sostingut com a nació i ens sostindran en el futur: la pacient recollida de la diversitat, la pacient espera, la degustació quan arriba el moment i la sàvia i profitosa combinació amb l'entorn, la gastronomia, la família i els amics» va expressar Puigdemont després de ser rebut a l'ajuntament per l'alcalde, Joan Martí.

Així mateix, el president, que és originari d'Amer, va elogiar la capital selvatana. «A Santa Coloma hi trobarem sempre l'esperit de fidelitat al país que caracteritza a les poblacions que saben ser fidels a la tradició i que s'expressa a través de la cultura, la identitat, el patrimoni i el paisatge» va ressaltar Puigdemont, afegint que «l'empenta de la seva gent» és el que es «necessita per construir la Catalunya lliure i independent».

Puigdemont va assegurar que «en la ratafia que es comença a gestar per a l'any que ve, aquestes herbes que creixeran seran per elaborar la ratafia de la República. Això s'aconseguirà amb els mateixos valors de la ratafia, paciència, diversitat i maridatge. Si aquests ingredients per fer la millor ratafia del món els traslladem al procés farem el millor país del món». El president va afegir que «em sento honorat de portar aquesta distinció, us encoratjo a seguir aquests valors i a fer-ho d'una manera especial perquè les herbes que començareu a recollir l'any que ve seran les herbes de la independència», moment en què es van sentir crits a favor de la fita sobiranista.

La distinció del president català com a confrare d'honor es va fer després del sopar popular celebrat amb motiu de la Festa de la Ratafia, que va arrencar dijous i que se celebrarà fins demà. Al llarg del sopar, que va aplegar unes 570 persones sota la Vela de la Ratafia a la plaça Farners, també es van investir els nous confrares de la Confraria i es van donar els premis del 35è Concurs de la Ratafia.

Més de 30 activitats

La Festa de la Ratafia seguirà avui, amb més d'una trentena d'activitats. Al matí, els visitants podran assistir a un taller de fer ratafia a càrrec de Marta Guillaumes; a una Jam Session de ratafies o a l'espectacle de dansa Ratafia en moviment a càrrec del Centre de Dansa D'Art i músics de Santa Coloma.

A la tarda es podrà participar en la xerrada La ratafia de l'Ermità, una recepta del segle XVIII de Fra Valentí de Manresa; a una mostra de cultiu casolà d'herbes de la ratafia o al Lliurament de premis del concurs El Glossari de la Ratafia.

A la nit, els Diables d'en Pere Botero ompliran la capital selvatana de foc i llum amb el correfoc i més tard, tindrà lloc el ball de la Ratafia amb The Cuit's, Germà Negre i Tapeo Sound System, al Poliesportiu de la Nòria.

Durant tot el dia, també es podrà visitar la Fira de productes artesans i de proximitat, l'Espai Remeir o el Ratafiàrium, un espai de venda i degustació de productes elaborats amb ratafia.