"Tossa s'ha quedat dividida entre els partidaris del sí i del no del port esportiu". Això és el que va reconèixer un dels partidaris del no. Una situació, però, que no es va deixar palpar massa a la sala La Nau de la població que ahir va acollir un debat previ a la consulta. La gent que es va aplegar a la sala era majoritàriament persones que estan en contra del canvi urbanístic i, de fet, cada vegada que hi havia una intervenció d'un dels dos representants del no es feia sentir el seu descontentament, ja sigui amb comentaris o murmurejant. La gran afluència de gent, més de 200 persones, va provocar que l'espai de la sala s'hagués d'ampliar.

Una idea que es va posar sobre la taula, sobretot per la part del no, és que a la consulta popular el que s'acabarà fent és votar una modificació del planejament urbanístic que no sols comporta un port i que, al seu parer, si diumenge vinent guanya el sí, es donarà el vistiplau a una operació "d'especulació urbanistica".

El debat va comptar amb una decripció acurada del que defensors i retractors consideren que serà l'impacte ambiental, social i econòmic de la modificació del POUM. Però abans la conductora del debat va entrevistar l'alcaldessa Gisela Saladich, que va dir que el projecte que el seu grup anteriorment, quan governava fa anys el PSC, havia plantejat per a Tossa era el d'una marina seca però que no havien trobat inversors. I que ara havien rebut aquesta proposta i que, com marcava el conveni, ho portaven a consulta popular. Durant el debat es van sentir crítiques contra el govern de Tossa Unida, sobretot per la "suposada imparcialitat" de l'Ajuntament que, segons el Secretari d'Amics de Tossa, Jaume Lleonard, que defensen el no, el que ha fet el consistori ara es "rentar-se les mans" i deixar-ho tot a mans del poble.

També va denunciar que des dels partidaris del sí, "s'estan comprant vots i es fa una campanya bruta" prometent, diu, "una borsa se treball que es posarà en marxa el dilluns".

Lluís Coll, que representava els promotors i que havia estat vinculat a Acciona, va explicar que el projecte beneficiarà el poble perquè donarà "solució als fondejos incontrolats a la platja i als seus efectes", i va destacar que estarà finançat per "aportacions dels promotors i d'entitats bancàries".

En el que va insistir Coll és en els beneficis socioeconòmics per a Tossa com són els llocs de treball. Es va comprometre a fer una borsa de treball que estarà encarada a contractar gent del poble per fer les obres. Finalment, va ressaltar que l'arribada de gent al port i tenir un hotel suposarà més ingressos per al poble.

Raimon Ramos, l'enginyer que ha fet l'informe preliminar d'impacte ambiental del port, va assegurar que es regenerarà la posidònia que es perdrà fent l'obra del port i es replantarà a la badia. Una qüestió que es va assegurar des dels partidaris del no que és inviable, perquè a la badia no n'hi ha, va dir l'altre representant del no Ramon Gascons.

Fins i tot una membre de l'Associació de naturalistes de Girona va ressaltar el mateix però va dir que, al final, sobre el que versa la consulta és el futur del poble. Un enginyer que va participar en obres del port de Blanes va assegurar que la zona on es vol fer el port està protegida per la Xarxa Natura i que, si mai prospera, caldrà el vistiplau de la UE. També va donar la seva opinió el grup de CiU, a l'oposició, que va dir que hi ha més interessos darrere la urbanització dels xalets de luxe com són "els de la zona posterior a la cala Llevadó".

Per acabar, des d'Amics de Tossa es va anunciar que havien començat ahir una campanya a Change.org per demanar la protecció de la zona i que ja havien arribat a 5.200 firmes.