19 de novembre de 2016
19.11.2016

Inauguren l'edifici d'atenció al públic del castell de Montsoriu

La fortalesa ha rebut més de 15.000 visitants aquest any, la xifra més alta des que va obrir les portes com a monument públic l'any 2011 - El nou edifici de serveis ha costat 168.000 euros

19.11.2016 | 07:57
Inauguren l'edifici d'atenció al públic del castell de Montsoriu

El castell de Montsoriu, situat entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, ha rebut més de 15.000 visitants durant aquest any. Es tracta d´una xifra rècord des que l´any 2011 va obrir les portes com a monument públic i es preveu que encara sigui més alta, atès que encara falta un mes i mig per tancar l´any. El Consell Comarcal de la Selva, propietari de la fortalesa, confia atraure un major nombre de visitants en un futur. Segons el seu president, Salvador Balliu, aquest monument és el castell gòtic més important de Catalunya i contribuirà a dinamitzar el turisme a la zona i a les comarques veïnes. «Volem potenciar encara més el seu atractiu, aquesta és l´aposta del consell», va afirmar. És per això que es treballarà en la seva projecció internacional amb la idea de captar més visitants procedents, per exemple, de França.

Ho va dir durant la inauguració del nou edifici de serveis i atenció al públic que fins ara no tenia el castell i que inclou, entre altres coses, uns lavabos i una botiga. Unes instal·lacions necessàries amb una capacitat «digne» i «no desmesurada», va afirmar Balliu. La millora dels accessos serà una altra de les tasques a fer. Per arribar al castell, cal estacionar els vehicles a l´aparcament del Coll de Castellar i fer una ruta d´una mitja hora a peu per un camí de terra i amb pujada.

El nou edifici de serveis ha tingut un cost de 168.000 euros, que se sumen als més de 3 milions d´euros que aquest monument ha rebut per ser rehabilitat a través de les diferents institucions, com són el Ministeri de Foment, la Generalitat, la Diputació de Girona i el mateix Consell Comarcal. Les obres van començar l´any 1992 i des de llavors han permès dur a terme treballs de restauració i d´intervenció arqueològica.
En aquests moments, s´està treballant en la restauració de la muralla oest de la fortalesa amb la previsió de finalitzar el primer semestre de l´any vinent. Les actuacions es fan a mesura que arriben els ajuts i seguint el Pla director del castell. En els pròxims anys està previst actuar a l´interior de la fortalesa i habilitar els espais tancats per a la futura museïtzació, que ha de permetre situar el visitant en el període històric que pertany, a partir del segle XIV.

Compromís institucional

El conseller de Cultura, Santi Vila, va subratllar la importància del castell de Montsoriu per a Catalunya i la seva història tot dient que va ser una «ròtula» entre la demarcació de Girona, el Maresme i Barcelona. Vila el va posar com a exemple del compromís de les institucions a l´hora de recuperar un patrimoni tan important com aquest. Durant el seu discurs, també va assegurar que el seu departament seguirà donant suport al projecte per culminar la seva restauració.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va explicar que aquest ens ha destinat uns 900.000 euros per fer que aquest espai «emblemàtic» es pugui mostrar en les «condicions idònies» i es va comprometre també a destinar-hi més recursos.
Entre els assistents, hi havia el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante; la presidenta del Patronat del Castell de Montsoriu, Raquel Reyner; i alcaldes de la comarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema