26 de novembre de 2016
26.11.2016

Eleven a 8 anys la condemna a l'home que va matar el fillol del mossèn a Blanes

?La sentència del TSJC estima parcialment el recurs de l'acusació particular i li treu al filipí Eulogio Lumalang l'atenuant d'arravatament, de manera que s'incrementa en dos anys la pena de presó de sis anys imposada per l'Audiència de Girona

26.11.2016 | 00:03
El filipí Eulogio Lumalang, durant el judici celebrat el mes de maig passat.

nEl Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha elevat a 8 anys la condemna per al filipí que va matar a ganivetades el fillol d'un capellà en un pis de Blanes. La sentència estima parcialment el recurs interposat per l'acusació particular i, en contra del criteri del jurat i l'Audiència de Girona, li treu al condemnat l'atenuant d'arravatament. El crim al pis del mossèn de Blanes Jaume Reixach va arribar a judici a finals de maig. Quinze dies després, l'Audiència de Girona, recollint el veredicte del jurat popular, va condemnar Eulogio Lumalang Sol a 6 anys de presó per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat, una atenuant d'obcecació i una eximent incompleta de drogoaddicció.

Segons recollia la sentència, la tarda del 5 de desembre del 2013 Lumalang es va presentar al pis del mossèn de Blanes. Portava una bossa de plàstic amb un ganivet que havia comprat tot just una estona abans. A l'habitatge (on abans havia residit el processat) hi vivien aleshores el capellà i un jove brasiler que havia afillat. Un cop a dins del pis, i en presència del mossèn, Lumalang i la víctima es van començar a discutir, i ràpidament van passar de les paraules als fets. El jove brasiler va aconseguir agafar-li el ganivet, però el filipí li va prendre, el va acorralar a l'habitació i allà el va matar a ganivetades. Tant el jurat com el tribunal van concloure que, a l'hora de cometre el crim, Lumalang passava per un mal moment personal (perquè havia perdut la feina). A tot això, destacava el veredicte, s'hi sumaven les burles que tant el jove brasiler com el mossèn li feien, «dient-li que sovint la seva dona i la seva filla pujaven al domicili a prostituir-se». I aquest va ser, precisament, el factor clau que va dur a estimar-li l'atenuant d'arravatament i obcecació.

Un cop l'Audiència de Girona va emetre la sentència, l'acusació particular –que representa la família de la víctima– va recórrer davant el TSJC. I ara, l'alt tribunal català li ha estimat parcialment el recurs. La sentència del TSJC rebutja la majoria dels motius que al·legava la part (demanava, fins i tot, anul·lar el judici) però sí que creu que l'atenuant d'obcecació no tenia cabuda en el cas.

La Sala Civil i Penal recull que, ni del veredicte ni de la sentència posterior, «se n'extreu com a conseqüència lògica» que durant la discussió d'aquell 5 de desembre, ni els insults ni les «ofenses» que el brasiler li va dir al filipí «tinguessin la gravetat que justifica una alteració passional important». A més, el TSJC també recorda que feia temps –en concret, quatre anys– que Lumalang tenia mala relació tant amb el mossèn com amb el seu fillol. «Cosa que tampoc permet explicar la reacció de l'acusat en virtut d'una pretesa ofuscació», diu l'alt tribunal.

En conseqüència, el TSJC retira l'atenuant que se li havia estimat a Lumalang i refà la sentència de l'Audiència de Girona. La Sala del Civil i Penal eleva en 2 anys la pena que se li va imposar al filipí. És a dir, que en comptes de 6 anys, ara se n'haurà de passar 8 entre reixes per l'homicidi. La sentència del TSJC sí que confirma, però, la responsabilitat civil que l'Audiència va imposar a Eulogio Lumalang Sol. El filipí haurà d'indemnitzar amb 115.000 euros la mare de la víctima. La resolució del TSJC no és ferma i s'hi pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem (TS).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema