Les taxes de la llar d'infants, de l'escola de música o de l'escola esportiva municipal es veuran incrementades el 2017 a Caldes de Malavella. Així es va aprovar en el ple extraordinari celebrat el 3 de novembre, on l'únic punt a votació era la modificació de les ordenances fiscals per al 2017, presentada per l'equip de govern (CiU).

Així, segons va explicar en la sessió plenària la regidora d'Hisenda, Àngela Frigolé, la majoria d'aquestes taxes feia anys que no es modificaven, resultant deficitàries per l'Ajuntament. La més criticada pels grups de l'oposició (PIC,ERC-AM i PSC-PM) menys el regidor no adscrit, Daniel Sancho, va ser la relacionada amb la llar d'infants. «Aquesta taxa porta tres anys sense apujar-se. Fent un estudi de costos i veient el que aporta l'Ajuntament i la Diputació de Girona, la quota del servei ens ha quedat molt desfasada», va explicar Frigolé, detallant que actualment la subvenció que dóna el govern català per infant és de 875 euros, reduint-se a la meitat en el cas de la mitja jornada. «Fins ara, els pares aportaven un 32% del cost del servei, la Generalitat el 19% i l'Ajuntament un 50%. Amb l'increment, els pares aportarien un 37,98%, el govern un 19% i el consistori un 42%», va explicar Frigolé remarcant que «són preus ajustats». Pel que fa a la taxa referent a la prestació del servei de l'aula de música, l'edil va explicar que no s'havia tocat en els últims cinc anys, i que es preveu un augment de cinc euros en totes les tarifes (inclosa la matrícula). «Només tenint en compte el que costen els professors, l'Ajuntament hi aporta un 20%. Amb l'increment passaria a ser un 16%», va concretar la regidora recordant que el segon germà matriculat tindrà una bonificació del 20% en el preu.

Respecte a la taxa de l'escola esportiva municipal, que feia vuit anys que no es tocava, s'augmentaran les quotes un 20% de manera que els usuaris passaran de pagar 19,50 a 34,50 euros i de 25,50 a 30,50 euros. Pel que fa al Casal Jove el cost es doblarà passant de 35 euros a 70 euros. També s'incrementarà un 10% la taxa relacionada amb el servei d'escombraries.

Dels grups de l'oposició, un dels més crítics -sobretot amb la taxa de la llar d'infants- va ser el portaveu de la PIC, Joan Colomer, qui va lamentar que «es penalitza la mitja jornada que és la més utilitzada per la gent» remarcant que les famílies passaran de pagar 89 euros a 110 euros. «Puja un 23% quan el local ja està amortitzat i el personal cobra el mateix. Ens sembla que no té sentit» va afegir. «L'aula de música s'apuja un 20% i amb l'escola esportiva passa el mateix. Es podria fer de manera gradual i si ho mirem en global, són les taxes relacionades amb la formació de la gent i el jovent», va criticar Colomer. La regidora d'ERC, Ester Domínguez, va criticar també que amb l'increment d'aquestes taxes «es castiguen famílies de classe treballadora, afectant l'educació de la mainada», i va recordar que l'Ajuntament «no és una empresa privada». En aquest sentit, l'alcalde, Salvador Balliu, va recordar que des de l'Ajuntament «sempre s'intenta ajudar a qui ho necessita» i que tot, tot i l'increment, segueixen sent «deficitari» per l'Ajuntament.

Tot i que les taxes es van votar per separat, finalment la modificació de les ordenances fiscals es va aprovar per nou vots a favor i quatre en contra.