Passat per aigua. Així es va viure ahir un dels rituals més antics i esperats a la comarca, i sobretot, a Tossa de Mar: el del Pare Pelegrí. Paraigües, capelines i impermeables de tots colors es van convertir en protagonistes involuntaris d´una jornada festiva en la qual, ni la pluja ni les baixes temperatures, van aconseguir minvar la determinació dels 1.007 fidels a l´hora d´acompanyar el pelegrí d´enguany, en la renovació i compliment del Vot perpetu del poble fet a sant Sebastià fa més de 600 anys, en agraïment per haver alliberat el poble de la malaltia de la pesta.

L´honor de representar els vilatans de Tossa en aquest compromís etern ha estat, en aquesta edició, per a José Antonio Gómez i Cerrato, un empresari audiovisual de 44 anys, casat i pare de dos fills. Com és tradicional, la identitat del Pelegrí la va donar a conèixer a primera hora del matí, el síndic Francesc Nadal, durant la celebració de la missa del Cantar a l´església de Sant Vicenç. Com és costum, el Pare Pelegrí va aparèixer vestit amb un gambeto de color marró ­cenyit amb corretja de cuir negre amb sivella, amb l´esclavina negra amb petxines i medalles col·locada sobre les espatlles i amb el barret de feltre de llana, de color negre. Una de les assistents més il·lusionada a conèixer la notícia va ser la jove de 13 anys Lel Gómez, ja que el pare Pelegrí va resultar ser el seu tiet. «És el primer any que faig el camí i no ho sabíem, que seria ell» va dir la jove tossenca.

Després de la presentació del Pelegrí va tenir lloc la celebració de l´eucaristia i, en acabat, va començar la processó per traslladar la imatge de sant Sebastià fins a la capella dels Socors de Tossa, des d´on les autoritats van entregar al Pelegrí el salconduit -en què l´Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que facilitin el pelegrinatge- i el durillo per pagar, de manera simbòlica, els oficis a Santa Coloma de Farners.

Més tard, i després d´esmorzar a Ca l´Avi, el Pelegrí es va dirigir a Terra Negra, al límit del terme municipal de Tossa. Allà, els fidels es resguardaven com podien del plugim que anava caient de manera intermitent. Alguns, com en Miquel Sala i els seus acompanyants, van muntar una petita carpa sota la qual esmorzaven tranquil·lament a l´espera de l´arribada del Pelegrí. «Que recordi, aquí a Terra Negra és el primer any que plou, i en fa set o vuit que vinc. Però ja veníem preparats per si de cas», va explicar Sala, de Sant Feliu de Guíxols. Al costat, la Nerea Gaona es preparava per començar el pelegrinatge descalça. «L´any passat ja el vaig fer descalça per fer una promesa i en fa set que vaig començar a venir», va remarcar la jove, de 18 anys i de Sils.

I encara uns metres més enllà, tres amics conversaven animadament amb la peculiaritat que ho feien en noruec. «Tinc un pis a Tossa i aquest és el novè any que faig el camí. El 2008 vaig veure la processó d´arribada a Tossa i l´any següent ja el vaig fer» va explicar Helen Dahl, de Noruega. «Vinc expressament pel pelegrí i aquest any he portat dos amics noruecs que viuen a França», va detallar.

Finalment, cap a dos quarts d´onze, el Pelegrí va arribar i un cop reunits els acompanyants i dalt d´una roca va pronunciar tres vegades l´esperat: «Ep, Ep! Ja hi sou tots?», i més d´un miler de persones van respondre: «sí!». Tot seguit, va resar tres senyals de la creu, en direcció al mar, tres parenostres i tres avemaries (un per sant Sebastià, un per sant Vicenç i un per l´Àngel de la Guarda perquè els donés bon camí).

Després de les recomanacions, i sota un ruixat intens -fins i tot queia pedra- es va reprendre el pelegrinatge de 40 quilòmetres, fins a Santa Coloma de Farners, encapçalat per les persones que anaven descalces davant del Pare -enguany 36 homes i 45 dones- seguits per la resta del grup. Passades les onze del matí van enfilar cap al Molí de la Selva, on els primers a arribar van ser els pelegrins descalços, que coincidien a comentar que aquest any feia més fred, però que la pluja anava bé perquè el peu s´adapta al terreny. «Quan està sec és molt pitjor, perquè es pateix més» va valorar Isabel Garriga, qui fa 29 anys que fa el pelegrinatge descalça.

Molts fidels, tot i la pluja

El gruix dels assistents va arribar cap a la una del migdia, moment en el qual es va començar a creuar el pas sobre la riera, en una punta del qual el Pelegrí va lliurar el distintiu del pelegrinatge que els acredita com a participants del Vot del Poble, al mateix temps que es va procedir a fer el recompte de participants, anunciat posteriorment: un total de 1.007. A banda dels descalços, hi van participar 551 homes i 456 dones. La xifra va ser lleugerament inferior a l´any anterior, quan van passar pel mateix punt un total de 1.188 persones, però tot un èxit tenint en compte el mal temps, que no va donar treva.

Després de fer una parada per dinar a mig camí -a Els Terrassos- els caminants van reprendre el recorregut fins a arribar a la capella de Sant Sebastià, a Santa Coloma de Farners, a les set de la tarda. Durant l´últim tram van estar acompanyats per diverses autoritats, entre les quals el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, o l´alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, encapçalats tots ells pel bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Ja a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma es va resar un rosari per fer complir el Vot i es van fer les cerimònies de costum i, en acabar, el Pare Pelegrí va visitar el temple. Així acabava la primera jornada del Vot.

Avui, la jornada començarà amb una altra missa i es farà el camí de tornada, ­normalment amb la meitat d´acompanyants. Està previst que, com és habitual, quan sigui fosc, entrin a Tossa, repiquin les campanes i un any més, es compleixi el Vot.