Segons un comunitat del Departament de salut, la nena va entrar al servei d´urgències a les 2:33 h del dia 22 de gener amb símptomes i signes que orientaven a una cetoacidosis diabètica. La pediatra que la va atendre va iniciar el tractament de forma immediata.

A les 5:52 h el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) rep l´avís de l´Hospital Comarcal de Blanes per al trasllat interhospitalari cap a l´Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona. Després de valorar conjuntament el cas, es qualifica com a prioritat 1, que en l´argot mèdic significa que la pacient, encara que requereix ser trasllada a un altre centre per al seu tractament, es troba en un hospital que pot mantenir estabilitzada la seva situació clínica.

A les 6:18 h, el SEM confirma el Trueta com a centre de destí i a les 8:10 h la unitat de suport vital avançada pediàtrica, provinent de l'Hospital Universitari Vall d´Hebron de Barcelona, arriba a l´Hospital Comarcal de Blanes i, malgrat els intents de recuperar la pacient, l´evolució és desfavorable i acaba morint.

L'Ajuntament es retracta

Per la seva banda, l'Ajuntament de Blanes ha fet un comunicat on es retracta i nega la informació difosa en el cas de la nena de 8 anys que ha mort a l'hospital de Blanes el passat diumenge. Aquest matí, l'ajuntament ha enviat una nota informativa on donava detalls de la conversa mantinguda entre l'alcalde, Miquel Lupiáñez, i el conseller de Salut, Toni Comín.

Entre d'altres, l'alcalde apuntava que el conseller li havia confirmat que la petita havia patit una sèpsia (infecció) i també apuntava que la investigació es clouria "en breu". L'alcalde, fins i tot, afirmava que el conseller havia assegurat que per fer el trasllat fins al Trueta no calia l'ambulància pediàtrica, sinó que s'hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada si la pacient estava controlada i estabilitzada.

Hores més tard, però, l'ajuntament s'ha fet enrere i s'ha limitat a afirmar que l'única confirmació que ha fet el conseller és que s'obria un expedient informatiu arran dels fets. En el comunicat s'afegeix que els pares de la menor demanen "escrupolós respecte i que no s'especuli més" sobre el que ha passat.

L'Ajuntament de Blanes ha canviat radicalment la seva versió sobre la conversa mantinguda entre l'alcalde, Miquel Lupiáñez, i el conseller de Salut, Toni Comín. Aquest matí, a través d'un comunicat, el servei de premsa donava alguns detalls sobre la trucada entre tots dos. Entre d'altres, i segons la primera versió del consistori, Comín havia explicat que els resultats de l'autòpsia apuntaven com a causa de la mort una sèpsia generalitzada. El conseller també demanava que no es culpabilitzés el SEM.

Entre d'altres detalls, l'ajuntament també informava que el conseller havia assegurat que per fer el trasllat fins al Trueta no calia l'ambulància pediàtrica, sinó que s'hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada si que la pacient estava controlada i estabilitzada.

Segons confirma Salut, l'ambulància va trigar 2 hores i 18 minuts per arribar des de la Vall d'Hebron, a Barcelona, fins a Blanes.

Tot i facilitat aquesta informació, l'alcalde també demanava discreció. "Ara el que pertoca és discreció, silenci, prudència i fer costat a la família i als companys de classe de la nena i del seu germà, que té 14 anys", ha dit Lupiáñez.

Canvi radical en la versió de l'ajuntament

L'alcalde assegura que la conversa era privada i que el conseller s'ha limitat a confirmar només que s'havia obert un expedient informatiu "per determinar i dirimir les responsabilitats del cas".

L'alcalde, a més, nega que el conseller li hagi avançat "cap conclusió preliminar" sobre eventuals responsabilitats, que no s'ha fet cap valoració sobre el tipus de dispositiu sanitari havia d'intervenir en un cas així, com tampoc cap valoració sobre com han actuat els diferents dispositiu sanitaris afectats (inclòs el SEM, especifiquen). També nega que el titular de Salut li hagi comunicat els resultats de l'autòpsia perquè, segons l'alcalde, "està pendent de resultats definitius".

El consistori ha admès "l'error de comunicació" i que aquest hagi causat "confusions i equívocs" en relació al cas. Així mateix, recorda que els pares de la nena han demanat discreció i demana "escrupolós respecte". Així mateix, afegeix que "els únics canals de comunicació vàlids" són els del Departament de Salut.

En aquest sentit, Lupiáñez demana deixar d'assenyalar el SEM "com a culpable del procediment". Segons CCOO l'ambulància va trigar quatre hores en arribar mentre que el SEM sosté que en van ser dues i quart i que això compleix els "estàndards" de temps. L'alcalde afirma que el conseller li ha assegurat que per fer el trasllat fins al Trueta no calia l'ambulància pediàtrica, sinó que s'hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada si la pacient estava controlada i estabilitzada.

El delegat de CCOO al comitè d'empresa, Edgar Felip, ha lamentat que, arran de la reorganització dels serveis a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l'hospital de Blanes va deixar de tenir cirurgia que es va concentrar a l'hospital de Calella.

"Amb tota la cautela fins que es tanqui la investigació, el que sí que és cert és que a Blanes no l'haurien pogut operar i el trasllat a un altre centre s'havia de fer", ha afirmat Felip, que considera insuficient que només hi hagi dues ambulàncies pediàtriques per donar servei a tota Catalunya. Lupiáñez també s'ha posat en contacte amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona l'hospital comarcal de Blanes. L'alcalde afirma que els professionals sanitaris van treballar amb "diligència". "La gerent m'ha comentat que li van diagnosticar la sèpsia i es van activar els protocols necessaris per estabilitzar-la", ha afirmat.

"Les institucions estan treballant per analitzar tots els procediments i protocols que han acabat amb aquest final tan lamentable, aprendrem dels errors si es que se n'ha comès algun, canviarem els protocols si convé", ha conclòs l'alcalde.

Veïns de Blanes preparen una manifestació

Alguns veïns del municipi han convocat per demà una manifestació que començarà al barri de la Plantera per expressar la seva preocupació i indignació per la mort de la nena. "Estem tots destrossats i no és el primer cas ni serà l'últim", advertia aquest dimarts una de les portaveus, Loli Flores. Durant una atenció als mitjans al mateix hospital de Blanes, Flores ha afirmat que "ha arribat el moment de dir prou perquè en aquest hospital ja es van fer manifestacions perquè volien privatitzar-lo, s'han fet massa retallades, no hi ha metges suficients per cobrir les urgències i això és una cosa que no es pot deixar".

Els veïns fan una crida perquè "tothom qui vulgui sumar-se" es concentri a Blanes i ho difondran a través de les xarxes socials. El punt de partida serà la plaça Cáceres del barri de la Plantera. En paral·lel, l'equip de govern de Blanes està estudiant convocar un minut de silenci o algun acte de suport a la família dijous, abans del ple municipal.