Lloret de Mar podrà aixecar dos hotels a la zona de Costa Marcona si segueix el que estableix el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2005, que preveu els usos hotelers a la zona i marquen sobre el mapa un sector de 5,38 hectàrees per poder-hi construir. El ple municipal va aprovar el setembre de 2015 iniciar una modificació puntual de les normes urbanístiques per canviar la ubicació dels dos establiments, tal i com demanaven els promotors del projecte. Aquests dos establiments es volen aixecar al sector de Costa Marcona -al camí vell de Lloret a Tossa, després de la Montgoda- un dels pocs que queden a primera línia de mar sense edificar.

Els promotors del projecte van demanar a l'Ajuntament de Lloret aquest canvi en les normes urbanístiques per poder canviar de lloc els hotels, perquè el POUM del 2005 preveu aquest sector d'una manera compacta a una zona propera al mar. El canvi proposat per l'Ajuntament apostava per dividir el sector i permetre que un dels hotels es fes enmig de la zona boscosa. Una opció que no és bona per a la comissió d'Urbanisme. Segons va argumentar el director general, Agustí Serra, el canvi genera més impacte paisatgístic i ambiental i, a més, va alertar que la zona on es proposa aixecar un dels hotels té «un pendent molt pronunciat».

Per tot plegat, la comissió d'Urbanisme va informar desfavorablement i no permetrà aquesta modificació del planejament. Això no vol dir que no es puguin aixecar els dos hotels sinó que, si es vol fer, s'ha de seguir el que estableix el POUM del 2005. «Hem informat desfavorablement, si es volen fer els hotels haurà de ser tal i com s'establia el 2005», va reconèixer el director general d'Urbanisme.

El sector és un dels pocs que queda sense urbanitzar a Lloret i té un sostre edificable de 7.500 metres quadrats. Es projecta fer-hi un hotel i un establiment de turisme rural.

Aquest projecte havia despertat les crítiques tant de veïns com d'ecologistes. S'hi va oposar públicament l'entitat SOS Lloret que va alertar que la zona està inclosa en el Catàleg d'Espais d'Interès Natural i Paisatgístic de la Costa Brava, elaborat per la Diputació de Girona, la Fundació Territori i Paisatge i l'Associació Naturalistes de Girona. Tant SOS Lloret com la comunitat de propietaris de Cala Canyelles van presentar al·legacions a l'acord de ple.

Palau-Sator estrena POUM

En canvi, la comissió d'Urbanisme sí que va donar llum verd al nou POUM de Palau-Sator, a la comarca del Baix Empordà, un municipi de 297 habitants que, fins ara, funcionava amb normes subsidiàries i que tindrà un POUM per primer cop. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va destacar que no es crea cap sector nou per urbanitzar i que el projecte és «realista» d'acord amb les necessitats dels municipis.

El POUM estableix que amb l'horitzó del 2025 es podran construir fins a 18 habitatges nous i que això suposaria arribar als 326 habitants. A més, destaca que totes les construccions es farien a sectors ja existents. «Intervé en allò ja construït i no dona prioritat a noves extensions», va destacar.