L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys i mig de presó el monitor i pederasta confés de Lloret de Mar, Josep Castiella Escribano. La fiscalia i la defensa han arribat a aquest acord per un altre cas d'abús sexual a un menor comès per Castiella. Segons apunta la sentència, aquest cas es va produir l'estiu del 2011, quan el pederasta era el director del casal d'estiu de l'escola Àngel Alemany de Lloret on assistia la víctima (que llavors tenia 8 anys). De fet, fa dos anys, l'Audiència ja va condemnar Castiella a 41 anys de presó per haver abusat sexualment de 17 menors, també entre l'estiu del 2011 i l'hivern del 2012.

La secció tercera de l'Audiència havia de celebrar ahir un judici per aquest nou cas d'abús sexual, en el qual la fiscalia demanava quatre anys de presó per a Castiella. Tot i això, amb el pacte entre la fiscal i l'advocada defensora, la pena de presó ha quedat reduïda a dos anys i mig, ja que s'han aplicat els atenuants de confessió i d'anomalia o alteració psíquica. La sentència també prohibeix a Castiella aproximar-se a menys de 500 metres del lloc d'estudi o del domicili de la víctima en un període de 10 anys, a part d'estar cinc anys en llibertat vigilada.

Així mateix, es prohibeix al pederasta de Lloret ocupar feines públiques o bé professions en què pugui estar en contacte amb menors d'edat per un període de sis anys, a més del pagament d'una indemnització de 6.000 euros a la víctima i d'assumir les costes del procés judicial. La sentència explica que Castiella va aprofitar l'estona del casal en la qual el nen estava sol i allunyat de la resta del grup per «satisfer els seus desitjos lúbrics». En dues ocasions, el monitor va sol·licitar al nen de 8 anys que l'acompanyés a zones poc concorregudes.

«Relació de superioritat»

Aprofitant «la curta edat del menor i la seva relació de superioritat», afegeix la sentència, Castiella va baixar els pantalons de la víctima, a qui va tocar el penis. També va demanar al nen que fes el mateix amb ell, tot i que el menor s'hi va negar. La primera de les trobades va tenir lloc a la terrassa del casal i la segona al gimnàs, ambdues a l'escola Àngel Alemany de Lloret. Aquest nou cas d'abús sexual comès per Castiella s'ha tramitat de manera separada de l'anterior procediment, en el qual el pederasta de Lloret ja va ser condemnat, perquè la nova denúncia va sorgir posteriorment.

A finals de gener del 2015, Castiella va ser condemnat a 41 anys de presó per haver abusat sexualment de 17 menors d'entre 4 i 9 anys entre l'estiu del 2011 i l'hivern del 2012. Aquella sentència va considerar provats els 17 abusos sexuals confessats pel pederasta, a més de dos delictes d'elaboració de material pornogràfic (es va gravar amb el mòbil fent una fel·lació a un infant de 6 anys) i tinença d'aquest tipus de material. També va imposar una indemnització de 6.000 euros a cada menor (102.000 euros en total). Ara bé, la sentència va apuntar que -del cas anterior- Castiella només podrà complir un màxim de 16,5 anys de presó perquè així ho estableix la legislació vigent.