Ja són 87 els cadàvers de gossos i gats trobats fa uns dies, apilats i en bosses de plàstic, a la zona boscosa de cala Salionç, a Tossa de Mar. Així ho va donar a conèixer ahir el Cos d'Agents Rurals, qui va especificar que la majoria dels cadàvers -que en principi es creia que sumaven mig centenar- eren de gossos de tot tipus de races i que 19 portaven microxip identificatiu. A través d'un comunicat, els Rurals van explicar que la troballa del dipòsit de cadàvers es va produir el passat mes de gener a la part posterior d'un xalet propietat de la mare de la veterinària de Vidreres Natàlia Ràfols, inhabilitada per mala praxi i condemnada a pagar una multa de 900 euros.

La troballa la va realitzar una patrulla d'Agents Rurals quan efectuava un recorregut a peu per la zona i va detectar uns residus abocats al mig del bosc i una forta pudor. Es tractava d'una acumulació de bosses de diferents mides i cadascuna d'elles contenia el cadàver d'un gat o gos, en diferents estats de descomposició.

Segons va informar aquest cos, en un primer moment es va efectuar un rastreig superficial de la zona amb un lector de microxips i es van obtenir tres lectures que van permetre localitzar dos propietaris de gossos, els quals van manifestar que havien portat el seu gos malalt a la veterinària Natàlia Ràfols i que una vegada el gos havia mort aquesta s'havia fet càrrec de la gestió del cadàver. Els cossos d'aquests animals, però, van aparèixer acumulats a la finca de la mare de la veterinària de Vidreres.

Després d'identificar totes les bosses i fer el rastreig amb un detector de microxips, els Rurals es van encarregar, a mitjans de febrer, de la retirada i trasllat dels cadàvers a un centre d'incineració amb la col·laboració de l'Ajuntament i la Policia Local de Tossa de Mar i el Consell Comarcal de La Selva

De moment, la Fiscalia de Medi Ambient ha obert diligències per un presumpte delicte de desobediència, falsificació documental i estafa, mentre que els Rurals han denunciat la veterinària per la via administrativa per gestió incorrecta de residus.

Expulsió definitiva

Per la seva part, el Col·legi de Veterinaris de Girona van avançar ahir que tenen previst personar-se com a acusació particular quan el cas arribi a judici. «La via administrativa ja la tenim esgotada, ja que està inhabilitada fins a 2020, i pel que sabem, segueix exercint» va explicar ahir el president de l'ens, Bernat Serdà. Per això, la junta d'aquest ens va aprovar l'expedient d'expulsió de Ràfols. Tot i això, la veterinària va presentar un recurs contenciós administratiu que està pendent de ser resolt. «L'expulsió és el màxim que podem fer» va afegir Serdà.

Sobre el dipòsit de cadàvers trobat a Tossa, el president de l'òrgan va explicar que fa temps que reben queixes i denúncies de propietaris contra Ràfols, on exposaven que no els retornava els animals. «Com que ja no té clínica, perquè li van tancar per insalubritat, operava de qualsevol manera i a qualsevol lloc» va afegir Serdà qui va recordar que Ràfols va tornar a obrir aquest local com a botiga d'animals, a Vidreres. Serdà va recomanar als afectats que denuncïin els fets als Mossos d'Esquadra o als jutjats.