Els càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa hauran d'eliminar les ampliacions il·legals. Així es va aprovar en el ple extraordinari celebrat ahir a Blanes, amb l'única oposició de Cs i PP. Concretament es va aprovar reprendre la tramitació dels expedients de restauració de la realitat física il·legalment alterada, i que en cas que no es compleixi, l'alcalde, Miquel Lupiáñez, «ordeni l'execució forçosa i/o subsidiària de la restauració». Tot i que la inclusió d'aquest punt va ser acordat per la majoria de grups municipals en la darrera comissió informativa, el seu debat no va estar ahir, exempt de polèmica.

El regidor del PP Salvador Tordera va assegurar que amb aquesta mesura s'està «mutilant el poble». Per la seva part, Cs va criticar que la inclusió d'aquest punt era el resultat de «l'amenaça» dels grups municipals d'ICV-EUiA, la CUP i Batega d'abandonar la sala en el ple ordinari que es va celebrar el 23 de febrer.

«La incorporació d'aquest punt és una debilitat i una mostra de la falta de rumb de l'equip de govern -ERC, PSC i CiU-, que cedeix davant els xantatges», va criticar l'edil Sergio Atalaya, qui va afegir que el seu partit votarà no a la possible legalització de les irregularitats comeses en sòl agrícola abans del 2005, si així es té en compte en el nou POUM.

Aquesta possible legalització va ser durament criticada per la majoria de partits de l'oposició. «Estem davant d'una gran incoherència. Aprovar aquesta restitució quan l'equip de govern ha mostrat la voluntat inequívoca de legalitzar aquests terrenys», va criticar el regidor de la CUP Jaume Pujadas, qui va assegurar que si el govern «no compleix la paraula» es prendran «totes les mesures necessàries per fer-la complir».

Més contundent va ser l'edil de Batega, Jordi Urgell qui va ressaltar que en tot aquest procés «alguna cosa no quadra». «Es legalitzen els xanxullus d'alguns i amb altres s'ha de fer complir escrupolosament la llei», va criticar Urgell, qui va afegir que si l'equip de govern «fos valent, tancaria els càmpings i faria entrar les excavadores». «Permeteu que segueixin fent el que els dona la gana», va afegir.

També ICV-EUiA va advertir de nou -tal com ja va fer en el ple ordinari- que en cas de no complir-se l'acord d'eliminació de les ampliacions il·legals d'aquests dos càmpings portaran el cas a la fiscalia. «Ja fa temps que vam perdre la confiança en aquest equip de govern» va expressar el regidor Víctor Catalan. «Això fa molta pudor, però farem un acte de fe», va afegir Joan Salmeron.

Sancions aprovades

En el ple també es van aprovar, finalment i per unanimitat, les dues sancions econòmiques que l'Ajuntament de Blanes als càmpings Bella Terra i El Pinar per aquestes ampliacions irregulars. La primera és de 20.604,05 euros al càmping El Pinar, una multa que ja ha estat cobrada i de la qual l'import inicial era 128.775,30 euros.

Segons la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya (PSC), es va reduir un 80% el cost de la sanció perquè els propietaris van retirar els bungalous i les edificacions irregulars i van pagar immediatament. L'altra sanció és d'1,5 milions d'euros per al càmping Bella Terra per construir diferents edificacions en sòl agrícola ocupant gairebé 50.000 metres quadrats de superfície.

«Em sembla vergonyosa aquesta quantitat», va dir Urgell (Batega) en relació amb la multa d'El Pinar. «El que s'hauria de fer és demanar responsabilitats als equips de governs anteriors», va afegir el també edil de Batega Lluís Yubero. Un relleu que va recollir Cs, qüestionant que «fins ara ningú» s'hagués adonat de totes aquestes irregularitats comeses «durant dècades». Per la seva part, la CUP va demanar que s'estudïi augmentar la sanció al Bella Terra, tenint en compte que el benefici que ha obtingut «ha estat molt superior», va explicar Pujadas.

La més dura en el ple d'ahir, però, va ser Celaya, qui va titllar l'oposició de ser «barroera i demagògica», de «manipular les veritats per confondre» la població i d'utilitzar una «dialèctica destructiva» amb l'equip de govern. «Mai heu fet una acció tan valenta i legal com la que nosaltres ens atrevim a fer, que és aplicar sancions millionàries», va dir Celaya, qui amb relació al nou POUM va acusar la resta de grups de «forçar-los a prendre decisions sota amenaça». «No tingueu cap dubte que mirarem els interessos generals i no pas els privats de ningú» va afegir.