Un informe jurídic elaborat per la Generalitat conclou que la consulta popular sobre la construcció d'un port esportiu, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets de luxe amb els seus accessos a la zona d'Es Codolar de Tossa de Mar, es va convocar correctament i que per tant, no calia demanar autorització a l'Estat. Aquesta consulta ciutadana estava convocada per al passat 20 de novembre. Una setmana abans de la seva celebració, però, un jutge la va suspendre a petició de l'aleshores delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, qui va al·legar que existia un defecte de forma. L'Estat va considerar que la convocatòria de la consulta estava basava en la Llei catalana de Consultes que va tombar el Tribunal Constitucional, i que per aquest motiu, havia de ser el Consell de Ministres qui autoritzés la consulta.

Ara aquest informe elaborat per l'assessoria jurídica del Departament de Governació -a petició de Madrid- conclou que la consulta de Tossa no té caràcter polític i que ha de ser considerada com a no referendària de caràcter sectorial, un precepte de la Llei de Consultes que el TC no va anul·lar. Consideren per tant, que l'ajuntament va actuar correctament. Ara, el pròxim pas serà enviar aquest informe al consell de Ministres a Madrid qui decidirà el futur de la consulta. Per la seva part, l'alcaldessa, Gisela Saladich (TU) va assegurar que «espera que la resposta sigui ràpida» i que es puguin reprendre els tràmits per tornar a convocar-la.

Polèmica al ple

En aquest sentit, la consulta popular sobre la modificació del POUM per a la possible construcció del port, es va convertir en el tema protagonista del ple ordinari celebrat dijous a la nit. L'oposició (CiU) va retreure a l'equip de govern que aquest informe que es va enllestir el 24 de febrer «no s'hagi entrat a registre», tal com -van assegurar- va passar amb l'auto de suspensió de la consulta. «El van rebre l'11 de novembre, i van deixar que se celebres el debat entre opositors i detractors amb mutisme absolut» va criticar la regidora convergent, Imma Colom. «Entenem que d'això se'n diu mala fe, mentida, cara dura i hipocresia» va afegir Coloma qui va acusar el TU «d'enganyar a CiU i a tot el poble de Tossa».

Per la seva part, la regidora de Turisme, Maria Àngels Pujals (TU), va lamentar les acusacions fetes per CiU i va assegurar que serà el poble «qui valorarà». «Tenim un problema a Tossa, som un destí madur a punt de podrir» va valorar Pujals qui va lamentar que «voler polititzar un tema d'aquesta manera ens ha sortit a tots malament». Per la seva banda, l'alcaldessa, Gisea Saladich, va acusar CiU -sense mencionar-lo directament- de ser el responsable de la suspensió cautelar de la consulta popular. «A Tossa hi ha un partit que no vol que consultem els veïns» va dir la batllessa, afegint estar «farta» de «sentir tantes mentides, insinuacions i mitges veritats».